25 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΠΑΓΩΤΟ;


Το παγωτό είναι αναμφίβολα μια από τις νοστιμότερες, "ένοχες", διατροφικές απολαύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όταν η λαιμαργία μας είναι μεγάλη και το καταναλώνουμε σε χρόνο ρεκόρ, το παγωτό ευθύνεται για τις έντονες ημικρανίες, από τις οποίες υποφέρουμε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν από κοινού σε έρευνα σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν το πάγωμα του εγκεφάλου και δημοσιοποίησαν τα συμπεράσματά τους την περασμένη εβδομάδα σε Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο. 
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έπεσαν βέβαια με τα μούτρα στα παγωτά, αλλά ήπιαν παγωμένο νερό με ένα καλαμάκι, το οποίο κατέληγε στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας του καθενός, στο ιδανικότερο δηλαδή σημείο για την πρόκληση του παγώματος του εγκεφάλου. Όταν κάποιος ένιωθε ημικρανία, σήκωνε το χέρι και σταματούσε να πίνει, ενώ όταν η ημικρανία έφευγε απλά ξανασήκωνε το χέρι του για να ενημερώσει τους ερευνητές, που επέβλεπαν τη διεξαγωγή του πειράματος. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ο πόνος προκαλείται από την ταχεία αύξηση της ροής του αίματος μέσω ενός μεγάλου αιμοφόρου αγγείου στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. η οποία τροφοδοτεί τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Όταν η ροή του αίματος περιορίζεται και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πόνος υποχωρεί και πάλι. Το συμπέρασμα αυτό είναι περισσότερο μια επιστημονική εξήγηση της διαδικασίας, χωρίς να ερμηνεύει τη βαθύτερη αιτία που προξενείται καθεαυτό το αίσθημα του πόνου, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χόρχε Σέραντορ. Σύμφωνα με τον Σέραντορ, μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αύξηση της πίεσης που σχετίζεται με την εισροή της ροής του αίματος στο μετωπιαίο λοβό. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το παγωμένο νερό ενδεχομένως να πλήττει το τρίδυμο νεύρο στο πάνω μέρος του ουρανίσκου, το οποίο με τη σειρά του εκπέμπει μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο ή - το πιο απλό ενδεχόμενο - ο εγκέφαλος είναι απλά ευαίσθητος στη θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη έρευνα δεν κατάφερε να δώσει μια ολοκληρωμένη εξήγηση για την πρόκληση των ημικρανιών εξ αιτίας μιας παγωμένης τροφής, ωστόσο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αρχή για εξαγωγή πιο συγκεκριμένων συμπερασμάτων στο μέλλον από αντίστοιχες προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου