25 Απριλίου 2012

ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ ΕΙΣΑΙ; ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ!


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν πραγματικό πάθος με τη δουλειά τους, σε βαθμό που αυτό να αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Εξάλλου, είναι άλλο πράγμα να αγαπάς αυτό με το οποίο ασχολείσαι και τελείως διαφορετικό το να περιστρέφονται όλες σου σχεδόν οι σκέψεις και το τρόπος της ζωής σου γύρω από αυτό από το πρωί ως το βράδυ. Οι Αμερικάνοι έχουν επινοήσει μάλιστα και τη λέξη "workaholic" για να περιγράψουν αυτήν την κατηγορία ανθρώπων. Στο περιοδικό Journal of Psychology δημοσιεύτηκε ένα τεστ που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν αν είναι εργασιομανείς, ενώ σε αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν 25.000 εργαζόμενοι από 25 βιομηχανίες. Εσύ πόσο workaholic είσαι; Κάνε το τεστ για να μάθεις!
Το τεστ περιλαμβάνει μόλις επτά ερωτήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για επτά δηλώσεις, απέναντι στις οποίες τοποθετείσαι αξιολογώντας τον εαυτό σου με βάση το κατά πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτές. Ο τρόπος που βαθμολογείς τον εαυτό σου είναι ο εξής:
1= ποτέ, 2= σπάνια, 3= ορισμένες φορές, 4= συχνά και 5=πάντα.

1. Σκέφτεσαι πώς μπορείς να αποκτήσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να τον αφιερώσεις για τη δουλειά σου.
2. Ξοδεύεις πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά σου απ' ότι αρχικά φανταζόσουν.
3. Εργάζεσαι προκειμένου να ελαττώσεις συναισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας και κατάθλιψης.
4. Οι γύρω σου σε συμβουλεύουν να ελαττώσεις το χρόνο που εργάζεσαι, χωρίς όμως εσύ να τους ακούς.
5. Αγχώνεσαι, όταν σου απαγορεύεται να εργαστείς.
6. Περιορίζεις τα χόμπι ή τις όποιες δραστηριότητες από τον ελεύθερο χρόνο σου λόγω της εργασίας σου.
7. Η υγεία σου έχει επηρεαστεί αρνητικά εξ αιτίας της δουλειάς σου.

Εάν σε τέσσερις τουλάχιστον από τις παραπάνω ερωτήσεις-δηλώσεις απάντησες "συχνά" ή "πάντα", τότε πρόσεξε το, γιατί είναι πολύ πιθανό το πάθος σου για τη δουλειά να έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, κοινώς να έχει καταστεί ένας κοινός workaholic- ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι δημιουργοί του παραπάνω τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου