28 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 28 Απριλίου 2012. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γιορτάζουν τα γενέθλια της ομάδας τους, η οποία ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1924. Σήμερα όμως έχουν γενέθλια και δύο σέξι λατίνες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, η γεννηθείσα το 1974, ισπανίδα Πενέλοπε Κρουζ και η Τζέσικα Άλμπα, που κλείνει αισίως τα 31.
Στα νησιά Μπαρμπάντος η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους 10 εθνικούς ήρωες του συγκεκριμένου κράτους της Καραϊβικής. Όλοι τους είναι άνθρωποι που συνεισέφεραν με τη δράση τους στη βελτίωση των οικονομικών και των κοινωνικών συνθηκών στα νησιά αυτά. Πρόκειται για τους: 1) Μπούσα (Bussa), σκλάβο καταγόμενο από την αφρικανική ήπειρο, ο οποίος ηγήθηκε εξέγερσης των σκλάβων το 1816, 2) Σάρα Αν Γκιλ (Sarah Ann Gill), η οποία διακρίθηκε σε κοινωνικούς και θρησκευτικούς αγώνες κατά το 19ο αιώνα, 3) Σάμουελ Τζάκμαν Πρέσκοντ (Samuel Jackman Prescod), ο οποίος ήταν ο πρώτος βουλευτής αφρικανικής καταγωγής που εκλέχτηκε στο κοινοβούλιο των Μπαρμπάντος το 1843, 4) Τσαρλς Ντάνκαν Ο'Νιλ (Charles Duncan O'Neal), σημαντική πολιτική προσωπικότητα των αρχών του 20ου αιώνα, 5) Κλέμεντ Πέιν (Clement Payne), ο οποίος αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων κατοίκων των Μπαρμπάντος, οι οποίοι καταπιέζονταν από τους κατοίκους ευρωπαϊκής καταγωγής, που ανήκαν σε ανώτερη κοινωνική τάξη, 6) Γκράντλεϊ Χέρμπερτ Άνταμς (Grantley Herbert Adams), ο οποίος κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού από το 1954 έως το 1958, 7) Έρολ Γουόλτον Μπάροου (Errol Walton Barrow), ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία του ανεξάρτητου κράτους των Μπαρμπάντος την περίοδο από το 1966 έως το 1976 και αργότερα από το Μάιο του 1986 μέχρι το θάνατο του τον Ιούνιο του 1987, 8) Χιου Σπρίνγκερ (Hugh Springer), 9) Γκάμπριελ Σόμπερς (Garfield Sobers), ένας από τους καλύτερους αθλητές του κρίκετ όλων των εποχών και ο μοναδικός από τους 10 που βρίσκεται ακόμα εν ζωή και 10) Φρανκ Λέσλι Γουόλκοτ (Frank Leslie Walcott), ο οποίος βρέθηκε στην πρωτοπορία για την οργάνωση του εθνικού εργατικού κινήματος των Μπαρμπάντος.
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Εργατών, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα (νεκροί ή τραυματίες) εργατικών ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου