18 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ


Ο ύπνος είναι για τον άνθρωπο εξίσου σημαντικός με την τροφή και το νερό. Αποτελεί ένα είδος φορτιστή για κάθε ζωντανό οργανισμό, διά του οποίου ανακτούμε δυνάμεις και συνεχίζουμε την καθημερινή μας περιπλάνηση σ' αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή. Πολλές φορές όμως, δεν αντιλαμβανόμαστε την ωφέλεια που μας παρέχει ο ύπνος, αλλ' αντιθέτως ξυπνάμε κουρασμένοι, "πιασμένοι", με τις μπαταρίες του οργανισμού μας μισοφορτισμένες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τον καλό και τον κακό ύπνο, είναι η στάση που παίρνουμε, όταν κοιμόμαστε. Ποια είναι λοιπόν η ιδανικότερη στάση, όταν κοιμόμαστε τα βράδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες; 
Η καλύτερη στάση είναι το να κοιμόμαστε ανάσκελα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: προλαμβάνουμε τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη, μειώνεται η παλινδρόμηση των οξέων, μειώνεται ο αριθμός των ρυτίδων και το γυναικείο στήθος παραμένει στητό και ζωηρό. Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος με την πλάτη κρατάει τη σπονδυλική στήλη, το λαιμό και το κεφάλι σε ουδέτερη θέση , χωρίς να σχηματίζουν καμπύλες. Επιπλέον, καθώς το κεφάλι "κοιτάζει" προς τα πάνω, το στομάχι διατηρείται κάτω από τον οισοφάγο κι έτσι οι τροφές δεν παλινδρομούν. Τέλος, το μέτωπο δεν πιέζεται από το μαξιλάρι, αναπνέει ελεύθερα και δεν ρυτιδιάζει. Το μοναδικό μειονέκτημα του ύπνου ανάσκελα είναι το ροχαλητό, το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο και δυνατό. Το ιδανικό μαξιλάρι για αυτή τη στάση ύπνου είναι ένα φουσκωτό, το οποίο υποστηρίζει το λαιμό χωρίς να ασκεί πίεση στο κεφάλι. 
Η δεύτερη καλύτερη στάση ύπνου είναι το να κοιμόμαστε στα πλάγια, με την οποία αποτρέπεται ο πόνος στην πλάτη και τον αυχένα, μειώνεται η παλινδρόμηση των τροφών και ροχαλίζουμε λιγότερο. Επίσης, η συγκεκριμένη στάση ενδείκνυται για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος, αρκεί να κοιμάστε στηριζόμενες στην αριστερή σας πλευρά. Στα αρνητικά είναι το ρυτίδιασμα που προκαλείται από την επαφή με το μαξιλάρι και το κρέμασμα των μαστών στις γυναίκες. Το ιδανικό μαξιλάρι για αυτή τη στάση ύπνου είναι το χοντρό, το οποίο καλύπτει το κενό πάνω από τον ώμο, υποστηρίζοντας το κεφάλι και το λαιμό σε μια ουδέτερη θέση.
Αν συνηθίζετε να κοιμάστε σε εμβρυακή στάση, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Βοηθάει μεν στην καταπολέμηση του ροχαλητού, ενώ θεωρείται καλή στάση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα. Το πιο πιθανό είναι να καταλάβετε ένα τράβηγμα στην πλάτη το πρωί, ειδικά εάν υποφέρετε από αρθρίτιδα  Επίσης, η κυρτή θέση περιορίζει τη διαφραγματική αναπνοή, ενώ επιδρά αρνητικά ως προς την εμφάνιση ρυτίδων και το κρέμασμα των μαστών. Μια καλή συμβουλή για εσάς που προτιμάτε την εμβρυική στάση για τον ύπνο σας, θα ήταν το να προσπαθήσετε να ισιώσετε όσο μπορείτε την πλάτη σας αποφεύγοντας να σχηματίσετε μεγάλη καμπύλη. Ιδανικό είναι ένα χοντρό μαξιλάρι, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα το λαιμό και τον αυχένα σας. 
Ωστόσο, η χειρότερη θέση για ύπνο είναι το να κοιμάστε μπρούμυτα. Το μόνο θετικό είναι ότι δε ροχαλίζετε τη νύχτα, καθώς οι πάνω αεραγωγοί παραμένουν ανοιχτοί. Από κει και πέρα, με τη συγκεκριμένη στάση ασκείται πίεση στις αρθρώσεις και τους μύες ερεθίζοντας τα νεύρα και προκαλώντας πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Δοκιμάστε να κρατήσετε το κεφάλι σας πλάγια για 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και φανταστείτε πώς είναι να συμβαίνει το ίδιο κάθε βράδυ επί ώρες. Το ιδανικό μαξιλάρι για εσάς που συνηθίζετε παρόλ' αυτά να κοιμάστε μπρούμυτα είναι είτε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι είτε και καθόλου.

[Πηγή: Health.com]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου