19 Ιουνίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;;


Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μαγείρεψαν το πιο υγιεινό γεύμα στον κόσμο, σύμφωνα με τα 222 κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η EFSA (European Food Safety Authority) σε μια προσπάθεια διασφάλισης ότι οι τροφές που καταναλώνουμε συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας.  
Η πρωτοβουλία ανήκει στην ανεξάρτητη εταιρία Leatherhead Food Research με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο γενικός διευθυντής της οποίας σκέφτηκε την ιδέα να δημιουργήσει η εταιρία του το "τέλειο γεύμα", το οποίο θα σερβίρεται από αεροπορικές εταιρίες, ύστερα από ένα συνέδριο στη Γενεύη. Ήταν άλλωστε μια μεγάλη πρόκληση να καταφέρουν να συνδυάσουν τα - όχι και λίγα - 222 κριτήρια υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι για το οποίο απαιτήθηκε μια εβδομάδα ερευνών. Σε ποιες τροφές όμως κατέληξαν οι ερευνητές της βρετανικής εταιρίας; 
Το "πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου" περιλαμβάνει: φρέσκο, καπνιστό σολομό τερίν, ανάμεικτη σαλάτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα πολύσπορο ρολό πλούσιο σε φυτικές ίνες και κοτόπουλο με φακές στην κατσαρόλα. Ως επιδόρπιο προτείνεται ένα κρεμώδες γιαούρτι, με νερό της πηγής και ένα ενεργειακό ποτό (τύπου Gatorade) με κράνα, βατόμουρα και elderflower. Ως υποκατάστατο το γεύμα προτείνει ένα σέικ από μούρα και ζεστή σοκολάτα για όσους εμφανίζουν έλλειψη μελατονίνης κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όλα αυτά μαζί με υπερτροφές που περιέχουν ενέργεια, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες, καθώς και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και τη μείωση της χοληστερόλης.
Χμμ... ok, νομίζω πως είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφημιστικό κόλπο, το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο είναι πραγματικά υγιεινό, όταν περιέχει τόσα συμπληρώματα ενέργειας. Επίσης, δεν μπορώ να πειστώ γιατί το "πιο υγιεινό γεύμα" του κόσμου έχει ως βάση το σολομό, ένα ψάρι που ευδοκιμεί στη Βόρεια θάλασσα, αλλά ουδεμία σχέση έχει με την πανθομολογουμένως υγιεινή μεσογειακή διατροφή, η συμβολή της οποίας στο γεύμα που προτείνει η βρετανική εταιρία, περιορίζεται στο παρθένο ελαιόλαδο ως ντρέσινγκ της συνοδευτικής σαλάτας. Αν πάντως εσείς πειστήκατε από την πρόταση της Leatherhead Food Research, δοκιμάστε την στην πράξη και περιγράψτε μας τις εντυπώσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου