22 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ


Μόλις έχεις πλύνει και γυαλίσει το αγαπημένο σου αυτοκινητάκι. Περήφανος που βλέπεις να αστράφτει το κινούμενο alter ego σου, ετοιμάζεσαι να γυρίσεις στο σπίτι σου και να ξεκουραστείς κοιτάζοντας το αποτέλεσμα των κόπων σου από το μπαλκόνι. Έλα όμως που λογάριασες χωρίς τον "ξενοδόχο", το διαβατάρικο εκείνο πουλί που όλως τυχαίως πετούσε εκείνη τη στιγμή στα πέριξ και αποφάσισε να αφήσει μια κουτσουλιά σαν αναμνηστικό. Τα πουλιά δε διαθέτουν τον αντίστοιχο δείκτη ευφυίας, ώστε να ξέρουν πού πρέπει να αφήσουν το σημάδι τους και πού όχι, ωστόσο φαίνεται ότι ξέρουν να ξεχωρίζουν χρώματα και ανάλογα να επιλέγουν στόχους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα της εταιρίας πωλήσεων αυτοκινήτων μέσω ίντερνετ Halfords, η οποία σε βοηθάει να ξεχωρίσεις τα πιο επικίνδυνα χρώματα για ανάλογες ατυχείς καταστάσεις.
Οι ερευνητές της εταιρίας παρακολουθούσαν επί διήμερο 1.140 αυτοκίνητα διαφόρων χρωμάτων στις βρετανικές πόλεις Μπράιτον, Γλασκόβη, Λιντς, Μάντσεστερ και Μπρίστολ. Η αποστολή τους ήταν σαφής: να διαπιστώσουν ποια χρώματα αυτοκινήτων προσέλκυαν τις κουτσουλιές των πουλιών. έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χειρότερο χρώμα αυτοκινήτου, εκείνο που ξυπνάει στα πουλιά τη διάθεση να απελευθερώσουν το προϊόν της χημικής επεξεργασίας της τροφής τους, είναι το... κόκκινο. Συγκεκριμένα, το 18% των κόκκινων αυτοκινήτων διαπιστώθηκε ότι είχαν κουτσουλιά. Χμμ.... κάτι πρέπει να τρέχει με το συγκεκριμένο χρώμα γενικότερα, αφού είναι γνωστό ότι αποτελεί πηγή ερεθισμού για πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, από τους ταύρους μέχρι τους ανθρώπους που διεγείρονται από τα κόκκινα ρούχα - συμπέρασμα που ισχύει εξίσου για άνδρες και γυναίκες. Δεύτερο πιο επικίνδυνο χρώμα είναι το μπλε με το 14% των αυτοκινήτων αυτού του χρώματος να έχει δεχτεί επίθεση από κουτσουλιές και ακολουθούν το μαύρο με 11%, το λευκό με 7% και το γκρι/ασημί με μόλις 3% . Ωστόσο, το πιο ασφαλές χρώμα με συντριπτική διαφορά είναι το πράσινο, καθώς μόλις το 1% των πράσινων αυτοκινήτων βρέθηκε να έχει πάνω του κουτσουλιές. 
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει στην ίδια έρευνα και η αντίδραση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, οι περισσότεροι των οποίων μάλλον δε βιάζονται να καθαρίσουν το αυτοκίνητό τους από τις λερωματιές των πουλιών. Μόλις το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σπεύδει να καθαρίσει τις κουτσουλιές αμέσως μόλις τις δει, το 20% περιμένει να περάσουν κάνα δυο μέρες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, το 55%, περιμένει μέχρι την ημερομηνία που ούτως ή άλλως θα πάει το αυτοκίνητο στο πλυντήριο. Τέλος, υπάρχει κι ένα ποσοστό που δεν πολυνοιάζεται, καθώς το 8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είτε δεν πλένει ποτέ το αυτοκίνητό του είτε περιμένει να τους το καθαρίσει κάποιος άλλος. 

1 σχόλιο: