16 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012.
Μία ημέρα μετά την Κοίμηση της Παναγίας γεννήθηκε η... Μαντόνα, η αποκαλούμενη και "ιέρεια" ή "βασίλισσα" της ποπ μουσικής. Φυσικά, η σύμπτωση είναι μόνο ως προς την ημερομηνία και όχι ως προς το έτος, διότι όσο μεγάλη κι αν είναι η Μαντόνα Λουίζα Τσικόνε, όπως είναι το πλήρες όνομα της τραγουδίστριας, δεν αποτελεί και.. αρχαιολογικό μνημείο! Αν πάλι ενδιαφέρεστε για την ηλικία της, η Μαντόνα γεννήθηκε το 1958.
Μεταξύ άλλων διασήμων που γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους, περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης των δύο εμπορικότερων κινηματογραφικών ταινιών ("Τιτανικός" και "Άβαταρ") Τζέιμς Κάμερον, 16 Αυγούστου 1954, ενώ το 1960 γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός Τίμοθι Χάτον, ο νεαρότερος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου, όταν σε ηλικία 20 ετών βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στην ταινία "Συνηθισμένοι άνθρωποι" ("Ordinary People").
Στην Γκαμπόν, ένα κράτος της κεντροδυτικής Αφρικής, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της πρώην γαλλικής αποικίας, σαν σήμερα το 1960.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία, που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της νήσου Ισπανιόλα στην Καραϊβική, γιορτάζεται η Ημέρα της Παλινόρθωσης, η επέτειος από την έναρξη του πολέμου κατά της Ισπανίας στις 16 Αυγούστου 1863, που χάρισε στη χώρα την οριστική ανεξαρτησία της. Επί σειρά ετών ο Άγιος Δομίνικος αποτελούσε γαλλική αποικία, σε αντίθεση με το ανατολικό τμήμα της νήσου Ισπανιόλα, την Αϊτή, η οποία αποτελούσε σταθερά ισπανική αποικία. Το 1808 ο Άγιος Δομίνικος πέρασε και πάλι υπό ισπανικό έλεγχο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 1821, οπότε έγινε ανεξάρτητο κράτος. Λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 1822 ο στρατός της Αϊτής εισέβαλε και κατέλαβε το νεοσυσταθέν κράτος, Στις 27 Φεβρουαρίου 1844 η χώρα κέρδισε και πάλι την ανεξαρτησία της, όμως το 1861, ύστερα από μια πολυετή περίοδο εσωτερικών αναταραχών, υπογράφηκε συμφωνία με τον ισπανικό θρόνο, βάσει της οποίας η Δομινικανή Δημοκρατία μετατρεπόταν εκ νέου σε ισπανική αποικία. Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, 16 Αυγούστου 1863, ξεκίνησε ο Πόλεμος της Παλινόρθωσης, όταν μια ομάδα επαναστατών ύψωσε την εθνική σημαία στο λόφο Capotillo. O πόλεμος διήρκεσε λιγότερο από 2 χρόνια και στις 25 Μαρτίου 1865 ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου