14 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012.
Διάσημες γυναίκες ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν σήμερα τα γενέθλια τους, όπως η 46χρονη Χάλι Μπέρι, η 29χρονη Μίλα Κούνις, αλλά και η 49χρονη Γαλλίδας ηθοποιός Εμμανουέλ Μπεάρ. Γενέθλια όμως έχουν και ο κωμικός ηθοποιός Στιβ Μάρτιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1945, όπως και ο θρύλος του NBA Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος γίνεται πλέον 53 ετών.
Στο Πακιστάν γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το σημερινό Πακιστάν αποτελούσε τμήμα της βρετανικής Ινδίας. Το 1906 ιδρύθηκε από τον Αγά Χαν η Ένωση όλων των Μουσουλμάνων της ινδικής χερσονήσου, ενώ από το 1930 και μετά άρχισε να προβάλλεται το αίτημα για την ίδρυση ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους, ενώ το 1933 προτάθηκε το όνομα "Πακιστάν" για το κράτος αυτό. Με την άνοδο του Μοχάμεντ Αλί Τζινά στην ηγεσία της Ένωσης το 1940 κορυφώνεται η διεκδίκηση ενός ανεξάρτητου κράτους που θα περικλείει τους Μουσουλμάνους της ινδικής χερσονήσου. Το Φεβρουάριο του 1947 ανακοινώθηκε η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από το "πετράδι του στέμματος της βρετανικής αυτοκρατορίας", όπως αποκαλούνταν η Ινδία, ενώ στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η αποδοχή της πρότασης για την ίδρυση δύο ξεχωριστών κρατών. Τελικά, στις 14 Αυγούστου 1947 το Πακιστάν απέκτησε και επισήμως την ανεξαρτησία του.
Στο Μαρόκο γιορτάζεται η επέτειος από την αμφιλεγόμενη προσάρτηση της πρώην ισπανικής αποικίας της Δυτικής Σαχάρας, η οποία αποκαλείται Oued Ed-Dahab, σαν σήμερα το 1979. Η ισπανική αποχώρηση από την πρώην αποικία της, αν και συνοδευόταν από υποσχέσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Σαχάρα, άνοιξε τις ορέξεις του Μαρόκου και της Μαυριτανίας, που επικαλούνταν την ύπαρξη ιστορικών δεσμών με την περιοχή. Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 1975, ύστερα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι αφενός η Δυτική Σαχάρα δεν ήταν αδέσποτο έδαφος όταν αποικίστηκε από τους Ισπανούς το 1884 και ότι αφετέρου ορισμένες φυλές είχαν - πριν τον αποικισμό - νομικούς δεσμούς υποταγής στο Σουλτανάτο του Μαρόκου και άλλες φυλές είχαν δεσμούς με τη Μαυριτανία, ερμηνεύτηκε από τα εμπλεκόμενα αφρικανικά κράτη ως επιχείρημα για να εισβάλλουν στο έδαφος της. Στην πραγματικότητα, πάντως, η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δε διαπίστωσε την ύπαρξη δεσμού εδαφικής κυριαρχίας και εισηγήθηκε την εφαρμογή της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Εν τω μεταξύ, η συνεχής δράση του κινήματος Polisario, που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, ανάγκασε τη Μαυριτανία ν' αποχωρήσει από την περιοχή το 1979, κάτι που έδωσε στο Μαρόκο την αφορμή να επεκτείνει την κυριαρχία του στο σύνολο της πρώην ισπανικής αποικίας, μια απόφαση που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ενώ στην περιοχή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ με σκοπό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου