13 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012.
Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται 86 ετών, ενώ ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα γινόταν σήμερα 99 ετών, εάν βρισκόταν στη ζωή. 
Στην Κεντροαφρικανή Δημοκρατία γιορτάζεται η επέτειος από την κύρηξη της ανεξαρτησίας της πρώην γαλλικής αποικίας στις 13 Αυγούστου 1960.
Στην Τυνησία γιορτάζεται η Ημέρα των Γυναικών, κατά την επέτειο από την θέσπιση του Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης σαν σήμερα το 1956 φέρνοντας επανάσταση στην κοινωνική θέση των γυναικών στη μουσουλμανική αυτή χώρα. Πλέον, οι γυναίκες αποκτούσαν δικαίωμα να ζητήσουν διαζύγιο, το οποίο μπορούσε εφεξής να εκδίδεται μόνο με έκδοση δικαστικής απόφασης και όχι κατά το θρησκευτικό τυπικό. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η πολυγαμία, ενώ θεσπίστηκε ως κατώτατο ηλικιακό όριο για να παντρευτεί ένα κορίτσι το 17ο έτος. Όχι άδικα, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε ως επαναστατική και σοκαριστική για τον μουσουλμανικό κόσμο της εποχής.
Στα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού Σαμόα και Τοκελάου σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα του Πατέρα, με τους άνδρες μπαμπάδες να μην πηγαίνουν στη δουλειά, αλλά να ξεκουράζονται.
Στη Ζιμπάμπουε, η δεύτερη Δευτέρα του Αυγούστου ονομάζεται Ημέρα των Ηρώων και είναι δημόσια αργία, όπως και η επομένη, η οποία είναι αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Αριστερόχειρων. Χρόνια μας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου