Πριν 100 χρόνια δεν υπήρχαν οι χημικές ουσίες που σήμερα πωλούνται εν αφθονία - από τα φαρμακεία μέχρι τη μαύρη αγορά - ντοπάροντας τους αθλητές, ώστε να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, αντίθετα από το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Κι εκείνη την εποχή, όμως, υπήρχαν τα τονωτικά ροφήματα που παρείχαν ενέργεια στους αθλητές, οι οποίοι φαίνεται ότι προτιμούσαν... την Κόκα-Κόλα.
Στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιέφερε τους αθλητές της εποχής ήταν η πρόσληψη καφεΐνης από τον οργανισμό. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που είχε δημοσιοποιηθεί το 1917 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology με τίτλο "A comparison of the effects of breakfast, of no breakfast and of caffeine on work in an athlete and a non-athlete" ("Μια σύγκριση στις επιπτώσεις του πρωινού γεύματος, της μη κατανάλωσης πρωινού και της καφεΐνης στη δουλειά ενός αθλητή κι ενός μη αθλητή"), το οποίο "υπενθύμισε" στους αναγνώστες του ο βρετανικός Guardian πριν λίγες ημέρες.
Η Κόκα-Κόλα ενδεχομένως να διευκόλυνε στον υπολογισμό της ποσότητας της καφεΐνης που προσλάμβαναν, με αποτέλεσμα να αποτελεί στη συγκεκριμένη έρευνα του 1917 το μέτρο σύγκρισης στο πείραμα των επιστημόνων που τη συνέταξαν. Άλλωστε, εκείνη την εποχή, το δημοφιλές σήμερα αναψυκτικό εθεωρείτο από πολλούς ως είδος φαρμάκου.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ενδεδειγμένη δόση αποτελείτο από 7oz Κόκα-Κόλα, η οποία περιείχε 92 mg καφεΐνης. Ωστόσο, η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας καφεΐνης μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες στις επιδόσεις ενός αθλητή. Στην έρευνα αναφερόταν η περίπτωση ενός αθλητή από το Κάνσας, ο οποίος συμμετείχε στα πειράματα το 1913 και ο οποίος κατανάλωσε 230mg καφεΐνης, δηλαδή ποσότητα αντίστοιχη 2-3 φλιτζανιών καφέ. Το αποτέλεσμα ήταν να αποτύχει στην αθλητική του δοκιμασία, καθώς είχε παραλύσει ο εξωτερικός ορθός μυς του αριστερού του ματιού.
Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Αυτό που είπαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες: "μέτρον άριστον".
[Ποιο είναι το μυστικό συστατικό των αναψυκτικών τύπου κόλα; Κάνοντας κλικ εδώ, θα το μάθεις]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου