1 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 1 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012.
Ημέρα αντιθέσεων η σημερινή, καθώς σήμερα έχει τα γενέθλια του τόσο ο Αμερικανός επιστήμονας Ρόμπερτ Λόλιν, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1998 για την εξήγηση του κβαντικού φαινομένου Χολ, όσο και η ηθοποιός και πρώην Playmate, Τζένι Μακάρθι. Ο πρώτος γεννήθηκε το 1950 και η δεύτερη το 1972.
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία γιορτάζει την ημέρα των Αγίων Πάντων, η οποία θεωρείται αργία στα περισσότερα ρωμαιοκαθολικά κράτη  (Βατικανό, Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σαν Μαρίνο,  Μονακό, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Χιλή, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Φιλιππίνες, Ανατολικό Τιμόρ, σε ορισμένα ελβετικά καντόνια, σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια, σε πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής, ακόμη και στη "λαϊκή" Γαλλία). Μέχρι τα μέσα περίπου του 8ου αιώνα, η γιορτή των Αγίων Πάντων έπεφτε το Μάιο, όμως τότε μεταφέρθηκε στη σημερινή της ημερομηνία, ώστε να συμπέσει και να υπερκεράσει την κέλτικη γιορτή του Samhain, η οποία παρ'όλα αυτά έχει αντέξει μέχρι τις μέρες μας ως Χάλοουιν.
Στην Αλγερία γιορτάζεται η Ημέρα της Επανάστασης, η οποία αναφέρεται στην έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της τότε γαλλικής αποικίας την 1η Νοεμβρίου 1954, όταν ομάδα ανταρτών εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων σε στρατιωτικούς και όχι μόνο στόχους. Η μέρα εκείνη έχει μείνει στην ιστορία ως Toussaint Rouge, δηλαδή "κόκκινη μέρα των Αγίων Πάντων".
Στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, κράτος της Καραϊβικής, γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (ύστερα από 349 χρόνια) σαν σήμερα το 1981.
Στη Βουλγαρία η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στους Ηγέτης της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Πρόκειται για την περίοδο από το 1762, όταν ο Βούλγαρος μοναχός Παΐσιους της μονής Χιλανδαρίου έγραψε το βιβλίο Istoriya Slavyanobolgarskaya (Σλαβονικο-βουλγαρική ιστορία), μέχρι την απελευθέρωση της Βουλγαρίας το 1878. Δεν πρόκειται για επίσημη αργία, ωστόσο τα σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.
Στη Λιβερία γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών, όπως κάθε χρόνο την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
Τέλος, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, ενώ και ο Νοέμβριος θεωρείται ως ο "μήνας της χορτοφαγίας". Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα www.worldveganmonth.net, στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο εστιατόριο ImproV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου