1 Νοεμβρίου 2012

12χρονη μαθήτρια αποβλήθηκε επειδή αγκάλιασε συμμαθητή της!


Έχουμε ακούσει πολλούς λόγους για να αποβληθεί ένας μαθητής από το σχολείο: κάποια όχι και τόσο καλόγουστη φάρσα, έλλειψη σεβασμού στους καθηγητές, μπουλινγκ κλπ. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ακούγαμε ποτέ για αποβολή μιας 12χρονης μαθήτριας, απλά και μόνο επειδή αγκάλιασε έναν συμμαθητή της. Ευτυχώς, το περιστατικό δεν συνέβη σε ελληνικό σχολείο, ούτε καν σε κάποια συντηρητική, μουσουλμανική χώρα, αλλά στην... αναπτυγμένη Αυστραλία.
Το περιστατικό, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα των καγκουρό, συνέβη πριν λίγες ημέρες στο Δημοτικό Σχολείο Adam Road του Bunbury, στη δυτική Αυστραλία. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, η 12χρονη Άμπερ Ρόουμ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να αγκαλιάσει εντελώς αθώα και φιλικά έναν συμμαθητή της - δεν είναι διασταυρωμένο αν πρόκειται για κορίτσι ή αγόρι, αλλά δεν έχει σημασία.. Με την κίνηση της αυτή, η Άμπερ παραβίασε έναν κανόνα λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται οι αγκαλιές μεταξύ των μαθητών. Έτσι, η διευθύντρια τιμώρησε την Άμπερ αποβάλλοντας την προς παραδειγματισμό.
Μιλώντας στον τύπο, η Τζέμα Πρέστον, η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου, διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι αγκαλιές στο χώρο του σχολείου εξ αιτίας παραπόνων των γονιών ορισμένων μαθητών, ότι τα παιδιά τους επέστρεφαν στο σπίτι.... τραυματισμένα από τις δυνατές αγκαλιές των συμμαθητών τους! Προφανώς, οι - πόσοι άραγε - υπερευαίσθητοι γονείς που διαμαρτύρονταν, θεωρούσαν ότι τα παιδιά μπορούν να αγκαλιάζονται μόνο στο χώρο του σχολείου ή ότι η αγκαλιά είναι κάτι κακό που προκαλεί τραύματα και δεν κοινωνικοποιεί τα βλαστάρια τους. 
"Η συμπεριφορά αυτή βγήκε εκτός ελέγχου με τους μαθητές να αγκαλιάζονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποδιοργάνωνε τα μαθήματα" σημείωσε περαιτέρω η κυρία Πρέστον προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στην περίπτωση της Άμπερ, η ατυχία του κοριτσιού ήταν ότι παραβίασε τον κανόνα λίγες μόνο ώρες μετά την γνωστοποίηση του στους μαθητές της της έκτης και της έβδομης τάξης του σχολείου, τους οποίους και αφορούσε η απαγόρευση. Έτσι, η τιμωρία αποφασίστηκε να είναι τόσο ακραία, ώστε να λειτουργήσει παραδειγματικά και για τους υπόλοιπους. 
Με άλλα λόγια, η ψυχική ηρεμία και η αξιοπρέπεια ενός κοριτσιού 12 ετών παίχτηκε στα ζάρια από ανθρώπους που θέλουν να λέγονται δάσκαλοι, μόνο και μόνο για να τρομάξουν οι υπόλοιποι μαθητές και να συμμορφωθούν με μια εξ αρχής, ολότελα παράλογη απαγόρευση. Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι εκπρόσωπος του τομέα παιδείας της πολιτείας δήλωσε αναρμοδιότητα παρέμβασης, διότι "οι διευθυντές ξέρουν καλύτερα απ' όλους τι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία τους"! 
Αν, δηλαδή, ένας διευθυντής σε δημοτικό σχολείο της Αυστραλίας θέλει να επιβάλλει κάποιον άλλο εξωφρενικό κανόνα, όπως ένα συγκεκριμένο κούρεμα μαλλιών, να μην πιάνονται από το χέρι δύο συμμαθητές ή οτιδήποτε άλλο εξωφρενικό, έχει το ελεύθερο από το αυστραλιανό κράτος να το πράξει ανενόχλητος! Απλά τραγικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου