21 Δεκεμβρίου 2012

Ποια είναι τα 3 ελληνικά εστιατόρια που περιλαμβάνονται στα 101 καλύτερα της Ευρώπης


Η δημοφιλής και έγκυρη ιστοσελίδα για το φαγητό, TheDailyMeal.com, ανακοίνωσε τα 101 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως αξιολογήθηκαν από ειδικούς, και ανάμεσα σ' αυτά ξεχωρίζουν και τρία ελληνικά. Συγκεκριμένα, διακόσιοι κριτές κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.450 εστιατόρια απ' όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προσεκτικά επιλεγμένα από τους οδηγούς Μισελέν. Το καλύτερο εστιατόριο βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία, ωστόσο συνολικά πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Γαλλία, κάτι που μάλλον θεωρείται αναμενόμενο. Τα 15 από τα 101 καλύτερα εστιατόρια είναι γαλλικά και μάλιστα, τα 11 βρίσκονται στο Παρίσι. Όσον αφορά τα ελληνικά εστιατόρια που κατάφεραν να μπουν στη λίστα, μόνο το ένα από αυτά βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ τ' άλλα δύο βρίσκονται στη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

Ειδικότερα, στην 100η θέση βρέθηκε το εστιατόριο "Μαυρίκος" στη Λίνδο της Ρόδου. Η ιστοσελίδα γράφει: "Η οικογενειακή επιχείρηση Μαυρίκος σερβίρει παραδοσιακό, άνετο ελληνικό φαγητό στην παραλιακή πόλη της Λίνδου, στη νοτιοδυτική ακτή της Ρόδου, για περισσότερα από 70 χρόνια. Η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας δείπνησαν σ' αυτό το ελκυστικό εστιατόρια σ' ένα αψιδωτό κτίριο ελληνικού στυλ στην κεντρική πλατεία, απολαμβάνοντας τους μεζέδες του Δημήτρη Μαυρίκου, που περιλαμβάνουν φαγητά όπως καλαμαράκια με τεύτλα και σάλτσα σαφράν, ψητό χταπόδι και καπνιστό μανούρι με κουκουνάρι και βασιλικό".
Στην 94η θέση βρίσκεται το εστιατόριο "Σελήνη", που βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης. Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε στο TheDailyMeal: "Ο σκοπός του Σελήνη, να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα, παρέμεινε ο ίδιος από τότε που άνοιξε πριν από 26 χρόνια στη Φύρα, στο νησί της Σαντορίνης... Το πολυποίκιλο δείπνο περιλαμβάνει φαγητά, όπως μύδια και αχινό με αφρό λάιμ, λαβράκι και κολοκυθάκια με σκόρδο και γεμιστά λουλούδια κολοκυθιού, μπακλαβά με φιστίκια Σαντορίνης και μπακλαβά παγωτό. Από τότε που μετακόμισε στον Πύργο, το εστιατόριο πρόσθεσε μια πιο ανεπίσημη ταβέρνα κι ένα λαογραφικό μουσείο, που διαθέτει εκθέματα από την παραδοσιακή γεωργική παραγωγή. Οι επισκέπτες μπορούν ν' απολαύσουν ένα πακέτο που περιλαμβάνει γευσιγνωσία κρασιού, περιήγηση στο μουσείο, μαθήματα μαγειρικής και δείπνο".
Ως το 91ο καλύτερο εστιατόριο της Ευρώπης κατατάσσεται το εστιατόριο "σπονδή" στο κέντρο της Αθήνας. Το TheDailyMeal γράφει: "Από τότε που ο Απόστλος Τραστέλης άνοιξε τη Σπονδή το 1996, αποτελεί το θέμα συζήτησης της πόλης. Αυτό το εστιατόριο με δύο αστέρια Μισελέν, που βρίσκεται 100 μέτρα πίσω από τον Παρθενώνα, είναι άψογα επιπλωμένο και η τραπεζαρία διαθέτει ωραίες πινελιές, όπως κρυστάλλινα ποτήρια Μπακαρά και καροτσάκια Christofle για τυρί και επιδόρπιο. Όμως, τα αστέρια τα προσελκύει η κουζίνα. Το εποχιακό μενού περιλαμβάνει ορεκτικά όπως φουά-γκρά με πορτοκάλι και σοκολάτα Xocopili και καβούρια σε ζελέ μέντας με τριμμένο κουνουπίδια και μήλα Granny Smith, και κυρίως πιάτα όπως ψητό αρνάκι γάλακτος με ζαχαρωμένη πάστα λεμονιού, σερβιρισμένο με πολέντα μελιτζάνα-κόλιανδρου και σκόρδο".
Όσον αφορά τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια, τα "top of the top" σύμφωνα με το TheDailyMeal, αυτά είναι:
10. JB Restaurant (Σλοβενία, Λιουμπλιάνα)
9. L'Arpège (Γαλλία, Παρίσι)
8. Hof van Cleve (Βέλγιο, Kruishoutem)
7. Varvary (Ρωσία, Μόσχα)
6. Aqua (Γερμανία, Wolfsburg)
5. Guy Savoy (Γαλλία, Παρίσι) 
4. Alain Ducasse at The Dorchester (Ην. Βασίλειο, Λονδίνο)
3. Noma (Δανία, Κοπεγχάγη)
2. Arzak (Ισπανία, Σαν Σεμπαστιάν)
1. Osteria Francescana (Ιταλία, Μοδένα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου