19 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 19 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Γκίλενχαλ γίνεται 32 ετών, ενώ γενέθλια έχει σήμερα ο διάσημος Ελληνοαμερικανός ταχυδακτυλουργός Κρις Έιντζελ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κρίστοφερ Νικόλας Σαραντάκος (44 ετών), αλλά και ο πρώην υπουργός - και νυν ένοικος των φυλακών Κορυδαλλού - Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1939. 
Σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα, αλλά δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή, ήταν η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (1915-1963) και ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1907-1982).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 19 Δεκεμβρίου 2001 ξέσπασαν ταραχές στην Αργεντινή, μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης της χώρας να απαγορέψει δια νόμου την ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ελέγξει τη συνεχή εκροή καταθέσεων από τους πολίτες, οι οποίοι υφίσταντο τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, στην οποία είχε περιέλθει η Αργεντινή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - βιβλίο:
Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η "Χριστουγεννιάτική Ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερηο μέχρι σήμερα νουβέλα σχετικά με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, η ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, που τον επισκέπτονται τρία πνεύματα και του διδάσκουν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία στην ζωή από την αγάπη και τη γενναιοδωρία. 
Μια λιγότερο γνωστή, όμως εξίσου ενδιαφέρουσα και - αν θέλετε - περισσότερο επίκαιρη, χριστουγεννιάτικη νουβέλα του Ντίκενς είναι και "Οι καμπάνες", που δημοσιεύτηκαν ένα χρόνο μετά. Η συγκεκριμένη ιστορία προκάλεσε αντιδράσεις για την έντονη κριτική που ασκούσε ο συγγραφέας στην κοινωνική ελίτ της εποχής του, ενώ χάρισε στον Ντίκενς τον τίτλο του "προστάτη των φτωχών". Είναι δυσάρεστα εκπληκτικό πώς η συγκεκριμένη, μάλλον παραγνωρισμένη ιστορία γίνεται και πάλι επίκαιρη 168 χρόνια μετά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου