19 Μαΐου 2013

Τα 10 πιο πετυχημένα σάουντρακ όλων των εποχών

Η μουσική συνόδευε τον κινηματογράφο πριν ακόμη ο ήχος εισβάλλει στο άσπρο πανί. Η διαφορά ήταν ότι τότε η μελωδία προερχόταν από κάποιο γραμμόφωνο ή έναν πιανίστα που συνόδευε live την υπόθεση της ταινίας. Αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν πάρα πολύ και σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ταινία χωρίς μουσικό χαλί, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μιούζικαλ. Κάποιες φορές δε, το σάουντρακ μιας ταινίας συμβάλλει στην επιτυχία μιας ταινίας ή και την ξεπερνάει ακόμα, διαγράφοντας τη δική του αυτόνομη πορεία. Ας δούμε ποια είναι τα 10 δημοφιλέστερα κινηματογραφικά σάουντρακ όλων των εποχών -μέχρι σήμερα- με βάση τον αριθμό των εβδομάδων, που αυτά παρέμειναν στην κορυφή του Billboard.

1. West Side Story (1962, 54 εβδομάδες στο Νο. 1)
Μια σύγχρονη, νεοϋορκέζικη εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, που από το θεατρικό σανίδι μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, ενώ ως σύγχρονος "Ρωμαίος" αναδείχθηκε ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τζορτζ Τσακίρης. Το άλμπουμ με το σάουντρακ της ταινίας κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ παραμονής στο νούμερο ένα του Billboard.

2. South Pacific (1958, 31 εβδομάδες στο Νο. 1)
Και αυτή η ταινία ήταν βασισμένη σ' ένα πολύ πετυχημένο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που έσκισε στα ταμεία, αλλά δεν έχει προβληθεί ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, ούτε γνωρίζω κάποιο από τα τραγούδια της.

3. Saturday Night Fever (1977, 24 εβδομάδες στο Νο. 1)
Ο Τζον Τραβόλτα έγραψε ιστορία με το άσπρο παντελόνι και το άσπρο σακάκι του στην ταινία που έκανε τις ντίσκο δημοφιλείς, ενώ οι Bee Gees τραγουδούσαν το "Stayin Alive".

4. Purple Rain (1984, 24 εβδομάδες στο Νο. 1)
Σαν ταινία δεν λέει πολλά, όμως πρωταγωνιστούσε ο Πρινς -άλλωστε γράφτηκε ειδικά γι' αυτόν- εξ ου και η επιτυχία.

5. The Bodyguard (1992, 20 εβδομάδες στο Νο. 1)
Σαν ταινία δεν έλεγε πολλά, όμως το τραγούδι της Γουίτνεϊ Χιούστον, διασκευή μιας παλιότερης κάντρι μπαλάντας της Ντόλι Πάρτον, παραμένει μέχρι και σήμερα αξεπέραστο.

6. Blue Hawaii (1961, 20 εβδομάδες στο Νο. 1)
Ο Έλβις Πρίσλεϊ απολύθηκε από το στρατό και το γιόρτασε με ερωτικές περιπέτειες στη Χαβάη.

7. Dirty Dancing (1987, 18 εβδομάδες στο Νο. 1)
Ποτέ ένας απαγορευμένος χορός δεν ήταν πιο αισθησιακός, όσο στην τελευταία σκηνή της ταινίας, όταν ο Πάτρικ Σουέιζι και η Τζένιφερ Γκρέι λικνίζονταν υπό τους ήχους του "Time of My Life".

8. Titanic (1998, 16 εβδομάδες στο Νο. 1)
Τα πολλά λόγια είναι περιττά για την ταινία που έσπασε κάθε ρεκόρ εισπράξεων την εποχή εκείνη, ενώ το τραγούδι της Σελίν Ντιόν έχει μείνει διαχρονικό.

9. Mary Poppins (1965, 14 εβδομάδες στο Νο. 1)
Η πιο διάσημη και αγαπημένη κινηματογραφική νταντά, που έμαθε σε μικρούς και μεγάλους τη λέξη-γλωσσοδέτη Supercalifragilisticexpialidociou

10. Exodus (1961, 14 εβδομάδες στο Νο. 1)
Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Λέον Ούρις, αφορά την επιστροφή Εβραίων της διασποράς στο ανεξάρτητο πλέον κράτος του Ισραήλ με το πλοίο "Έξοδος" το 1947.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου