22 Μαΐου 2013

Το μυστικό για έξυπνα παιδιά


Το μυστικό για ν' αποκτήσετε έξυπνα παιδιά φαίνεται ότι κρύβεται στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ιωδίου από τη μητέρα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη "είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί προσοχή".

Στην περίπτωση της έρευνας, αυτή διενεργήθηκε μεταξύ 1000 Βρετανίδων μητέρων και των παιδιών τους, με τους επιστήμονες να ελέγχουν τη συγκέντρωση ιωδίου μέσω ουρολογικών εξετάσεων μητέρων που διένυαν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ενώ μετά από οκτώ με εννιά χρόνια μέτρησαν το δείκτη ευφυίας των παιδιών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η ελλιπής πρόσληψη ιωδίου από τις μητέρες συνδεόταν με χαμηλές επιδόσεις των παιδιών στην ανάγνωση, στην κατανόηση κειμένου και στη διαχείριση του λόγου. Μάλιστα, όσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα του ιωδίου στις εγκυμονούσες γυναίκες, τόσο χαμηλότερες ήταν και οι επιδόσεις των παιδιών τους. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζήτημα πρέπει να απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες από τα πρώτα ακόμη στάδια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συμβουλεύουν κατανάλωση τροφών όπως ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά και ιωδιούχο αλάτι, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά κατανάλωση 250 μικρογραμμαρίων την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου