23 Μαΐου 2013

Οι σκύλοι θεωρούνταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και πριν από 8.000 χρόνια!

Τελικά, η φράση "ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" δεν είναι απλά ένα ακόμη τσιτάτο των τελευταίων δεκαετιών, ένα έξυπνο σύνθημα για εντυπωσιασμό ή μια ετεροχρονισμένη διαπίστωση της βαθιάς αγάπης που τρέφουν οι σκύλοι για τα αφεντικά τους. Οι άνθρωποι το είχαν διαπιστώσει πολλές χιλιάδες χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από ανασκαφές στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης, που έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Παλαιοντολόγοι από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη εντόπισαν και εξέτασαν 17 ταφικά μνημεία ανθρώπων και σκύλων στις νότιες και στις ανατολικές ακτές της λίμνης Βαϊκάλης, που χρονολογούνται πριν από 6.000 με 8.000 χρόνια. Είτε θάβονταν ξεχωριστά είτε μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι άνθρωποι της εποχής μεταχειρίζονταν τους σκύλους μετά θάνατον σαν να ήταν άνθρωποι, τοποθετώντας π.χ. στους τάφους τους αντικείμενα που τα συμπαθή τετράποδα χρησιμοποιούσαν όσο ζούσαν, ώστε να τους συντροφέψουν στη μετά θάνατο ζωή.
Δείτε δυο φωτογραφίες από τις ανασκαφές των ταφικών μνημείων στην περιοχή της ρωσικής λίμνης, όπως έχουν ανεβεί στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης PLOS ONE (plosone.org):



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου