24 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 24 Μαΐου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ (1686-1736), ο οποίος κατασκεύασε πολλά μετεωρολογικά εργαλεία, ενώ διαμόρφωσε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας -πριν τον Κέλσιο- που φέρει τ' όνομα του και η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στη βόρειο Αμερική.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ρώσος ποιητής Ιωσήφ Μπρόντσκι (1940-1996, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1987),  ενώ σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο, που όμως δεν ίσχυε στη χώρα του την εποχή της γέννησης του, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο επίσης Ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Σόλοχοφ (1905-1984, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1965).
Γενέθλια έχουν, τέλος, ο τραγουιδστής Μπομπ Ντίλαν (72 ετών), η Ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα (40), της οποίας την ύπαρξη θα αγνοούσαμε, αν δεν κέρδισε τη Γιουροβίζιον το 2004, αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές, όπως ο Ερίκ Καντονά (47) και ο Γιάννης Γκούμας (38).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Βουλγαρία και στην Π.Γ.Δ.Μ. γιορτάζεται η μνήμη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημερινή μέρα αποτελεί εθνική αργία στις δυο αυτές χώρες. Μάλιστα, στη Βουλγαρία η 24η Μαΐου ονομάζεται Ημέρα του Πολιτισμού και των Γραμμάτων.
Στο αφρικανικό κράτος της Ερυθραίας γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που συνδέεται με δύο σημαντικές επετείους. Σαν σήμερα το 1991 τερματίστηκε ο τριακονταετής πόλεμος με τον αιθιοπικό στρατό -η Ερυθραία ανήκε πολιτικά στην Αιθιοπία- ενώ το 1993 επικυρώθηκε με δημοψήφισμα η απόφαση για ανεξαρτησία.
Στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) γιορτάζεται η επέτειος από τη μάχη της Πικίνκα το Μάιο του 1822, μια από τις πρώτες μάχες του πολέμου της ανεξαρτησίας, που θα διαρκούσε συνολικά οκτώ χρόνια.
Στη Βερμούδα, το μικρό νησιωτικό κράτος του βορείου Ατλαντικού, η σημερινή μέρα θεωρείται ως η πρώτη μέρα του καλοκαιριού.
Με βάση το ισλαμικό ημερολόγιο, σήμερα είναι η 13η μέρα το μήνα Ρατζάμπ και στο Ιράν, όπως και γενικότερα από τους Σιίτες Μουσουλμάνους, γιορτάζεται η επέτειος από τη γέννηση του Ιμάμη Αλί, ο οποίος ήταν ξάδερφος και γαμπρός του προφήτη Μωάμεθ. Ο Αλί ήταν και η βασική πηγή διάσπασης του μουσουλμανικού κόσμου σε Σιίτες και Σουνίτες, με τους πρώτους να τον θεωρούν ως τον πρώτο ιμάμη και τους δεύτερους να τον αναγνωρίζουν απλά ως τον τέταρτο χαλίφη.
Και καθώς σήμερα είναι η πανσέληνος του Μαΐου, στις περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Μιανμάρ) γιορτάζεται η Ημέρα του Βούδα (Βεσάκ), που συνδυάζει τρεις γιορτές: τη γέννηση, το διαφωτισμό και το θάνατο του Βούδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -info:
Στις 24 Μαΐου 1956, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο θέατρο Κουνσάαλ του Λουγκάνο στην Ελβετία, ενώ συμμετείχαν επτά χώρες (Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Δυτική Γερμανία, Γαλλία Λουξεμβούργο και Ιταλία), που εκπροσωπήθηκαν με δύο τραγούδια. Νικήτρια αναδείχρτηκε η Λις Άσια από την Ελβετία με το τραγούδι "Ρεφρέν".

Στις 24 Μαΐου 1967, 37 Έλληνες ναυτικοί (κι ένας Σύρος συνάδελφος τους) σκοτώθηκαν από έκρηξη στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο "Κίρκη" στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Τουλούζης στη Γαλλία. Αντιθέτως, μόνο ένας ναυτικός επέζησε του ατυχήματος, ο υποπλοίαρχος Αντώνης Νίκου.

Στις 24 Μαΐου 1973, η χουντική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη αξιωματικών, οι οποίοι είχαν οργανώσει κίνημα στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να εκδηλωθεί μια μέρα νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου