30 Οκτωβρίου 2013

Οι πολυκατοικίες του μέλλοντος θα είναι υπόγειες;

Με 20.1 εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή όσο δυο Ελλάδες, το Μέξικο Σίτι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μητροπολιτική περιοχή του πλανήτη. Κι επειδή δεν προβλέπεται να ανακοπεί σύντομα η πληθυσμιακή αύξηση, οι τοπικοί παράγοντες επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια οικιστικής ανάπτυξης, που να μην επιβαρύνουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Πόσοι ουρανοξύστες ακόμη να καλύψουν τον ουρανό πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων; Η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έχει ιντριγκάρει και τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της περιοχής, ενώ ένα από αυτά έχει κλέψει τις εντυπώσεις με την ιδέα του για την οικοδόμηση υπόγειων πολυκατοικιών, δηλαδή πολυώροφων κτισμάτων, που θα κοιτούν όχι προς τα σύννεφα, αλλά προς το κέντρο της γης. 

Η πρόταση του γραφείου Bunker Arquitectura προβλέπει την οικοδόμηση ενός υπόγειου κτιρίου στην κεντρική πλατεία του Μέξικο Σίτι με 10 ορόφους, που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο διαμερίσματα, αλλά και γραφεία, καταστήματα, ακόμη και ένα.. μουσείο! Σύμφωνα με το σχέδιο, το εμβαδό θα είναι 250 x 250 τ.μ., ενώ η οροφή του κτιρίου θα καλύπτεται από τζάμι, από το οποίο οι διαβάτες θα βλέπουν πρασινάδα! 
Οι Αμερικανοί έχουν βαφτίσει το συγκεκριμένο κτίριο, η κατασκευή του οποίου είναι άγνωστο αν και πότε θα προχωρήσει, με τη λέξη "earthscraper", δηλαδή το αντίθετο της αγγλικής λέξης για τον ουρανοξύστη (skyscraper). Είναι, λοιπόν, ο.. εδαφοξύστης η λύση του μέλλοντος για τα προβλήματα από την αύξηση του πληθυσμού της Γης; Προς το παρόν, πάρτε μια ιδέα από τα σχέδια της εταιρίας.




Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου