28 Οκτωβρίου 2013

Οι πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου στην πρώτη σελίδα μιας ιταλικής εφημερίδας

Για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40 και το έπος των Ελλήνων στρατιωτών λίγο-πολύ γνωρίζουμε πώς καταγράφτηκε στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής: από το περίφημο πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν ότι "αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους" μέχρι τις γελοιογραφίες, τα διάπυρα άρθρα που καλούσαν το λαό να επιδείξει γενναιότητα στο όνομα της μακραίωνης ιστορίας του έθνους κλπ. Πώς όμως καταγράφηκε το γεγονός αυτό στον ιταλικό τύπο; Από το online ιστορικό αρχείο της La Stampa αντλούμε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ένα τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου Στέφανι με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 1940 προλείανε το έδαφος στο εσωτερικό της Ιταλίας για την εκδήλωση της επίθεσης εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, που όμως δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, "ελληνική ένοπλη συμμορία επιτέθηκε με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες σε αλβανικές εποπτικές θέσεις κοντά στην Κορυτσά". Η είδηση δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της "La Stampa" - προφανώς και των υπόλοιπων σημαντικών ιταλικών εφημερίδων.

Στις 28 Οκτωβρίου, οι πρωινές ιταλικές εφημερίδες, όπως άλλωστε συνέβη και με τις περισσότερες ελληνικές, δεν πρόλαβαν έγκαιρα την είδηση της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και την εκδήλωση των πρώτων επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Ιταλίας. Έτσι, στο πρωτοσέλιδο της La Stampa, όπως και στις εσωτερικές σελίδες, κυριαρχεί η εθνική επέτειος της συμπλήρωσης 18 ετών από την επέτειο της πορείας των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι προς τη Ρώμη και κατάληψης της εξουσίας από τους φασίστες (28 Οκτωβρίου 1922).

 Ωστόσο, η εφημερίδα δεν είχε.. ξεχάσει την Ελλάδα, αλλά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας γινόταν λόγος για ένα "θολό ελληνικό σχέδιο να προκαλέσει την Αλβανία" με "νέα επεισόδια κατά μήκος των συνόρων", αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα "Tomori" των Τιράνων. Επίσης, μεταδιδόταν και τηλεγράφημα του πρακτορείου Στέφανι από τη Σόφια, που έκανε λόγο για "ζωηρή εντύπωση", που είχαν προκαλέσει τα φανταστικά αυτά επεισόδια επί των ελληνοαλβανικών συνόρων στη Βουλγαρία, ενώ αναπαραγόταν κι ένα δημοσίευμα της γερμανικής επιθεώρησης Dus Keich, που έκανε λόγο για "τη νευρική κρίση της Ελλάδας". 
Εκείνο το δημοσίευμα έκανε λόγο για μια.. "σωματική δυσφορία" που απέρρεε από την "αφόρητη πίεση της αβεβαιότητας", αλλά και για τον "πυρετό της αναμονής, που άσκοπα βράζει στις φλέβες της πόλης" με επίκεντρο την παρουσία του αγγλικού στόλου στο λιμάνι του Πειραιά και στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν για ασκήσεις. Μάλιστα, ο Ιταλός συντάκτης επεσήμανε ότι "η Ιταλία, όπως ήταν αυτονόητο, δεν υποδεχόταν χωρίς καχυποψία τη νέα αυτή κατάσταση" και διατύπωνε ερωτηματικά ακόμη και για απειλή της ελληνικής ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο πόλεμος είχε πλέον κηρυχτεί και τονιζόταν στο πρωτοσέλιδο της La Stampa, αν και ο υπέρτιτλος που τονιζόταν ιδιαίτερα αφορούσε συνομιλία των δύο ηγετών του ευρωπαϊκού Άξονα: "ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΤΟΥΤΣΕ ΚΑΙ ΦΥΡΕΡ - Πλήρης ταύτιση απόψεων για όλα τα τρέχοντα θέματα". Σ' αυτή τη συνομιλία ήταν αφιερωμένο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας, ενώ λίγο πιο κάτω - επίσης με μεγάλα γράμματα - αναγραφόταν ότι "Η Ιταλία καταγγέλλει την παραβίαση της ελληνικής ουδετερότητας και απαιτεί την κατάληψη στρατηγικών σημείων στην ελληνική επικράτεια".
Το βασικό ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας της La Stampa περιοριζόταν στο να δημοσιεύσει ολόκληρο το κείμενο του τελεσιγράφου, που είχε επιδώσει ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα στην ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολέμου. Επίσης γινόταν λόγος για "ενθουσιασμό" που επικρατούσε στην Αλβανία μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης, ενώ ειδικό άρθρο επιχειρούσε να δικαιολογήσει την ξαφνική ελληνοϊταλική σύρραξη:
"Για μήνες και μήνες η Ιταλία απέδειξε την ειλικρινή της επιθυμία για ειρηνική συνεργασία με το ελληνικό κράτος: εμείς θέσαμε έναν μοναδικό όρο, την τήρηση της πλέον αυστηρής και αμερόληπτης ουδετερότητας... Επαναλάβαμε αμέτρητες φορές τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις μας... Δεν ήταν μυστικό για μας ότι το σύνολο του δικτύου των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούνταν για κατανάλωση από τα αγγλικά πλοία και αεροσκάφη. Από τότε που είχε ξεκινήσει η σύγκρουση (σ.σ. με την Αγγλία στη Μεσόγειο) ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης της Αθήνας να παρέμβει αποτελεσματικά, επειδή έπρεπε να διακόψει αυτή την οργάνωση.... Λοιπόν, η φάρα της Αθήνας όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή ανησυχία να εμποδίσει τις δραστηριότητες των πρακτόρων και των κατασκόπων του Λονδίνου, αλλά προχώρησε ανοιχτά σε συνεργασία σε κάθε τομέα για την εξέλιξη της βρετανικής διείσδυσης στα εδάφη και τις θάλασσες της Ελλάδας".

Μεγαλύτερη έκταση δόθηκε στο φύλλο της 30ης Οκτωβρίου. "Η προέλαση στο ελληνικό έδαφος συνεχίζεται - Τα σύνορα διαπεράστηκαν σε διάφορα σημεία τα ξημερώματα της Δευτέρας - Τα αεροπλάνα μας βομβάρδισαν λιμάνια και αεροπορικές εγκαταστάσεις", ήταν ο υπέρτιτλος της πρώτης σελίδας, που ήταν διανθισμένη και με φωτογραφίες από την προέλαση του ιταλικού στρατού.

Ο πανηγυρικός τόνος κυριαρχούσε και στις 31 Οκτωβρίου: "Η αντίσταση της ελληνικής οπισθοφυλακής κάμφθηκε από τα στρατεύματά μας που συνεχίζουν να προελαύνουν".

Στις 1 Νοεμβρίου, η La Stampa διακήρυττε ότι "Τα ελληνικά στρατεύματα οπισθοχωρούν - Οι δυνάμεις μας διείσδυσαν 30 χιλιόμετρα στην Ήπειρο φθάνοντας στη γραμμή του Καλαμά - Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά κέντρα της Ελλάδας βομβαρδίστηκαν από τα αεροσκάφη μας - Η αεροπορία προελαύνει".

Αντίστοιχα και τις επόμενες ημέρες η εφημερίδα επέμενε ν' αναδεικνύει μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες του ιταλικού στρατού στην Ήπειρο και ειδικότερα στην περιοχή των Ιωαννίνων, αν και ο ιταλικός στρατός απλά.. κρατούσε τα λίγα εδάφη που κέρδισε τις πρώτες ημέρες πριν αρχίσει να υποχωρεί, ενώ σιγά-σιγά η ενημέρωση για τον πόλεμο με την Ελλάδα άρχισε να υποχωρεί. Άλλωστε, οι Ιταλοί δεν πίστευαν ότι ο πόλεμος αυτός θα κρατούσε περισσότερες από μερικές.. ώρες και σίγουρα δεν φαντάζονταν την αντεπίθεση και προέλαση του ελληνικού στρατού μέσα στο αλβανικό έδαφος τις επόμενες ημέρες.


Σχετικά θέματα:
Ιστορικα κείμενα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940: Το ιταλικό τελεσίγραφο - Τα διαγγέλματα - Η επιστολή του Ζαχαριάδη - Τα επίσημα πολεμικά ανακοινωθέντα τον πρώτο μήνα του πολέμου

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΣ" ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Γελοιογραφίες και φωτογραφίες από την εποχή του ελληνοϊταλικού πολέμου

Διαβάζοντας μια εφημερίδα από τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής

Η Επανάσταση του 1821 στις ξένες εφημερίδες της εποχής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου