29 Οκτωβρίου 2013

Έρευνα: Το facebook μπορεί να προβλέψει αν μια σχέση οδεύει στο χωρισμό


Δεν ξέρω αν το facebook παρακολουθεί ή αν νοιάζεται καν να παρακολουθήσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, υπάρχει όμως μια πολύ αυξημένη πιθανότητα ότι μπορεί να προβλέψει αν ένα ζευγάρι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο χωρισμό. Και για να είμαστε ακριβείς, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Comell, ο Γιον Κλάινμπεργκ και ο ανώτερος μηχανικός του Facebook, Λαρς Μπάκστρομ υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος πότε τα καμπανάκια του χωρισμού ηχούν επικίνδυνα για ένα ζευγάρι χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. 

Τι έκαναν αυτοί οι δύο; Επεξεργάστηκαν τα δεδομένα 1.3 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, οι οποίοι δήλωναν στα στάτους τους ότι βρίσκονταν σε σχέση, εστιάζοντας στους κοινούς φίλους των δύο έτερων ήμισυ της κάθε σχέσης. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να δουν αν οι δυο σύντροφοι είχαν κοινούς διαδυκτιακούς γνωστούς και κατά πόσο εκείνοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. 
Αυτό το μοντέλο, οι δυο ερευνητές το ονόμασαν "διάχυση" (diseprsion). Όσα ζευγάρια έχουν μικρό βαθμό διάχυσης, δηλαδή έχουν κοινούς φίλους στο facebook, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χωρισμού, επειδή οι δυο σύντροφοι μοιράζονταν υπερβολικά πολλά κοινά στοιχεία - έστω και στο ίντερνετ - με αποτέλεσμα να μην ζουν ξεχωριστές ζωές, κάτι που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της σχέσης τους. Το αντίθετο ισχύει όταν ο βαθμός διάχυσης είναι μεγάλος, όταν δηλαδή οι φίλοι των δύο συντρόφων γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους. 
Οι Κλάινμπεργκ και Μπάκστρομ δημιούργησαν κι έναν περίπλοκο, σχετικό αλγόριθμο, που όμως έχει πρακτική εφαρμογή κυρίως για τα ζευγάρια που είναι περισσότερο δικτυωμένα στο διαδίκτυο και λιγότερο ζουν τις ζωές τους στον πραγματικό κόσμο. Κακά τα ψέματα, πολλοί παίρνουμε το facebook και τους εικονικούς μας φίλους λιγότερο σοβαρά σε σχέση με κάποιους άλλους. Το κλειδί για μια υγιή σχέση, πάντως, αυτό που στην ουσία υπονοούν οι δύο ερευνητές, είναι η ανάγκη των δύο συντρόφων να μην μοιράζονται τα πάντα στην ζωή τους, αλλά να διατηρεί ο καθένας τον ιδιωτικό του χώρο, να κρατάει κάποια πράγματα/χόμπι/παρέες για τον εαυτό του. Το πολύ αυτοκολλητηλίκι κάποια στιγμή θα φθείρει τη σχέση και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε και χωρίς τη συνδρομή του facebook! 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου