Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ζευγάρια συνηθίζουν ν' ανταλλάσσουν μηνύματα (sms) μέσω κινητού, ώστε να αισθάνεται κοντά του ο ένας τον άλλο, όταν βρίσκονται μακριά - εκτός αν τα sms περιορίζονται στη λίστα με τα ψώνια της ημέρας. Βοηθάει, όμως, στ' αλήθεια την ανθεκτικότητα της σχέσης των δύο συντρόφων ή μήπως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα; Αμερικανοί ερευνητές του Brigham Young University της πόλης Γιούτα μελέτησαν διεξοδικά το ζήτημα texting και κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Couple and Relationship Therapy.
Στην έρευνα συμμετείχαν 276 ενήλικες, όλοι δεσμευμένοι (το 38% σε σοβαρή σχέση, το 46% αρραβωνιασμένοι και το 16% παντρεμένοι). Το 82% παραδέχτηκαν ότι όντως επικοινωνούν με τους συντρόφους τους μέσω texting αρκετές φορές τη μέρα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Μάλιστα, η πλειοψηφία θεωρεί ότι ανταλλάσσοντας κοπλιμέντα ή γενικότερα θετικά μηνύματα που εκφράζουν τρυφερότητα, αυτό βοηθάει τη σχέση τους να δυναμώσει.
Από κει και πέρα, ενδιαφέρον έχουν τα διαφορετικά κίνητρα, που οδηγούν τα δύο φύλα στο να επιλέξουν το συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες βομβαρδίζουν τους συντρόφους τους με γραπτά μηνύματα κυρίως όταν αισθάνονται ευτυχισμένες στη σχέση τους. Αντίθετα οι άνδρες συνηθίζουν να τεξτάρουν όταν διακατέχονται από τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα και μάλιστα σε κάποιο βαθμό νιώθουν πως δέχονται μια μορφή εισβολής, με αποτέλεσμα να αποτραβιούνται, όταν η ανταλλαγή μηνυμάτων γίνεται σε υπερβολικό βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που τελικά κάνει κακό στη σχέση.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το texting είναι ένας πιο "πραγματιστικός" τρόπος επικοινωνίας των ζευγαριών κι ένα καλό εργαλείο επικοινωνίας, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται από τα δύο φύλα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, όλα είναι θέμα μέτρου!
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου