30 Νοεμβρίου 2013

Το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης Ευρωπαίας, που έκλεισε τα 114


Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος της Ευρώπης είναι γένους θηλυκού και ζει στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας. Ονομάζεται Έμμα Μοράνο και γεννήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του 19ου αιώνα, στις 29 Νοεμβρίου 1899, δηλαδή έχει κλείσει τα 114. Παντρεύτηκε το 1926, το μοναδικό παιδί που γέννησε πέθανε σε ηλικία 6 μηνών, ενώ με το σύζυγό της χώρισαν το 1938, αν και ποτέ δεν πήραν τυπικά διαζύγιο - άλλωστε απαγορευόταν σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία μέχρι το 1970. Στα φετινά, 114α γενέθλιά της, η Μοράνο έλαβε γράμμα από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος της έστειλε "τις πιο εγκάρδιες και ευοίωνες ευχές" εκ μέρους όλου του ιταλικού λαού. Ποιο είναι όμως το μυστικό της μακροζωίας της;

Κατ' αρχήν, σίγουρα υπάρχει ένα θέμα καλού γονιδίου, μιας και η αδερφή της Έμμα Μοράνο πέθανε σε ηλικία 102 ετών. Από κει και πέρα, η υπεραιωνόβια γυναίκα μιλώντας στην εφημερίδα "La Stampa" αποκάλυψε ότι αν κατάφερε να φθάσει μέχρι αυτήν την ηλικία εξακολουθώντας να διατηρείται σε καλή κατάσταση υγείας, αυτό οφείλεται "στα αβγά και στον ύπνο". 
Πηγαίνει για ύπνο από τις 7 το βράδυ και ξυπνάει στις 6 το πρωί και, σύμφωνα με την ίδια, αυτό ήταν το σταθερό της ωράριο σ' όλη της την ζωή. Για πρωινό, τρώει μπισκότα με γάλα ή νερό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώει δύο αβγά, το ένα ωμό και το άλλο μαγειρεμένο, όπως ακριβώς της είχε συστήσει ένας γιατρός, όταν ήταν ακόμη 20 ετών. Το μεσημέρι τρώει ζυμαρικά και το βράδυ κιμά, το ρίχνει έξω πίνοντας ένα ποτήρι γάλα, ενώ πού και πού τρώει και κανένα γλυκό "για να περάσει η ώρα"!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου