29 Νοεμβρίου 2013

Ένα μήλο που δεν μαυρίζει ποτέ


Κόψτε ένα μήλο κι αφήστε το στο πιάτο. Σε λίγη ώρα, το εσωτερικό του θ' αρχίσει να μαυρίσει και μέχρι το βράδυ δεν θα βλέπεται. Είναι νόμος της φύσης! Το αγαπημένο φρούτο περιέχει ένα ένζυμο, που αντιδρά με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας από τη στιγμή που θα το κόψουμε είτε με τα δόντια είτε μ' ένα μαχαίρι και το μήλο αρχίζει να μαυρίζει. Νόμος της φύσης; Κι όμως, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο μήλο στον κόσμο, που δεν χάνει το χρώμα του ακόμη και 24 ώρες αφότου το κόψουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται "αρκτικό μήλο".

"Το τέλειο φρούτο μόλις έγινε καλύτερο" είναι το σλόγκαν της ιστοσελίδας του "αρκτικού μήλου" (www.arcticapples.com). Πώς έγινε αυτό; Οι επιστήμονες διέκοψαν τη γενετική ακολουθία που παράγει το συγκεκριμένο ένζυμο, που δίνει το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι το μήλο δεν σαπίζει καθόλου; Όχι ακριβώς, αλλά αποφεύγει την "επιφανειακή καταστροφή". Με άλλα λόγια, είναι περισσότερο θέμα αισθητικής.
Το "αρκτικό μήλο" είναι διαθέσιμο από το 2012, όμως πέρασε απαρατήρητο, ενώ οι δημιουργοί του κατήγγειλαν τα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους, εταιριών πώλησης μήλων που δεν βλέπουν με καλό μάτι το πρωτοποριακό κατόρθωμα τους, χάρη στο οποίο θ' αλλάξει η εικόνα που έχουμε για το συγκεκριμένο φρούτο. Άραγε, έχει εξυφανθεί μια τόσο μεγάλη συνωμοσία για ένα ζήτημα απλής αισθητικής και όχι ουσίας; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Πάντως, σαν πείραμα έχει ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την τεχνολογική πρόοδο της εποχής. 




Άλλα θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου