14 Ιανουαρίου 2014

Ακούστε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Τζόνι Κας

Wikipedia

Δέκα χρόνια, έξι μήνες και δεκατρείς μέρες μετά το θάνατό του, στις 25 του ερχόμενου Μαρτίου, θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα άλμπουμ του σπουδαίου τραγουδιστή της κάντρι μουσικής, Τζόνι Κας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους μουσικούς του 20ου αιώνα, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, λίγο προτού η εταιρία Columbia διακόψει το συμβόλαιο της με τον τραγουδιστή, η καριέρα του οποίου είχε αρχίσει να σημειώνει κάμψη εκείνη την περίοδο. Κάπου στα ράφια της εταιρίας ήταν χαμένο το συγκεκριμένο άλμπουμ, το οποίο ανακάλυψε μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ο γιος του, Τζον Κάρτερ Κας.

Ως πρόγευση, δύο μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα τραγούδι. Πρόκειται για διασκευή της κάντρι μπαλάντας "She Used To Love Me A Lot", που είχε ερμηνεύσει για πρώτη φορά το 1984 ο - άγνωστος στην Ελλάδα - Ντέιβιντ Άλαν Κόε. Ωστόσο, η εκδοχή του Κας είναι κατά πολύ ανώτερη της αρχικής εκτέλεσης και ακούγεται ευχάριστα ακόμη και από κάποιον που δεν έχει καλές σχέσεις με την κάντρι μουσική. Οι στίχοι αναφέρονται στη νοσταλγία ενός άνδρα για έναν παλιό έρωτα, που τέλειωσε πρόωρα, ενώ η μουσική - ειδικά στη διασκευή του Κας - θυμίζει παλιά, καλή μπύρα - ή, αν προτιμάτε, παλιό καλό ουίσκι, κάπου στα βάθη του Τενεσί.
Μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, ο γιος του Τζον Κας δηλώνει ότι αγαπάει πολύ το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως το ερμηνεύει ο πατέρας του, καθώς το "βάθος" του τραγουδιού του θυμίζει "τα αληθινά σοβαρά πράγματα που έκανε ο μπαμπάς αργότερα στην ζωή", κάνοντας λόγο για ένα "από τα πιο όμορφα, κρυμμένα διαμάντια στον κατάλογο του πατέρα μου" - και δεν έχει άδικο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου