12 Ιανουαρίου 2014

Πώς περνούν τα σαββατοκύριακά τους οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι.


Τα σαββατοκύριακα είναι το διήμερο της χαλάρωσης και της φόρτωσης των βιολογικών μας μπαταριών, μια αφορμή ν' αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και στ' αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλήσουμε το χρόνο μας κοιτώντας το ταβάνι, βουλιάζοντας στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση ή χουχουλιάζοντας κάτω από τα σκεπάσματα. Ένας πραγματικά ευτυχισμένος και πετυχημένος άνθρωπος δεν θα περνούσε τόσο τεμπέλικα τα σαββατοκύριακά του, αλλά θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κάθε στιγμή δημιουργικά, δημιουργικά και με πρόγραμμα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Laura Vanderkam, που συστήνεται ως ειδικός διαχείρισης χρόνου, στο νέο της βιβλίο με τίτλο "What the Most Successful People Do on the Weekend". Η αυστραλιανή ιστοσελίδα BusinessInsider παραθέτει ορισμένα από τα παραδείγματα της Βάντερκαμ, που ίσως σας βοηθήσουν να περάσετε πιο ευχάριστα τα σ/κ σας.

1. Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε συνειδητές επιλογές.
Η συγγραφέας γράφει: "Σ' έναν κόσμο διαρκούς συνεκτικότητας, ακόμη και ο χρόνος της τεμπελιάς πρέπει να επιλέγεται συνειδητά, επειδή ο χρόνος θα γεμίσει με κάτι είτε επιλεγεί συνειδητά είτε όχι - και η μη επιλογή σημαίνει ότι αυτό το κάτι που γεμίζει τις ώρες μας θα είναι λιγότερο ικανοποιητικό από αυτό που οι εσωτερικοί μας εαυτοί ίσως θα εύχονταν να επιλέξουμε να κάνουμε".

2. Να κλείνουμε ραντεβού με τον εαυτό μας, ακόμη κι αν είναι απλά για να διαβάσουμε ένα βιβλίο.
Αν δηλαδή η συνειδητή μας επιλογή είναι να περάσουμε λίγο χρόνο από το σαββατοκύριακό μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική, κάνοντας έναν περίπατο ή οτιδήποτε άλλο επιλέξουμε, θα πρέπει να προσδιορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα το κάνουμε, όπως όταν κλείνουμε ένα οποιοδήποτε ραντεβού - π.χ. στις 1 το μεσημέρι του Σαββάτου και όχι κάποια στιγμή το απόγευμα, όταν θα τύχει. Το σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, αλλά να τα προγραμματίζουμε, μας συμβουλεύει η Βάντερκαμ.

3. Ο σχεδιασμός κάνει τα σαββατοκύριακα πιο χαρούμενα και ξεκλειδώνει τον μηχανισμό της χαράς.
"Καθώς ανυπομονείς για κάτι καλό που πρόκειται να συμβεί, βιώνεις λίγη από τη χαρά που θα βιώνες εκείνη τη στιγμή. Η σημαντική διαφορά είναι ότι η χαρά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο", υποστηρίζει η Βάντερκαμ, παραπέμποντας σ' ένα βιβλίο του 2006 (Daniel Gilbert, "Stumbling on Happiness"), όπου επισημαίνεται ότι "το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η ικανότητά του να φαντάζεται αντικείμενα και συμβάντα που δεν υπάρχουν στη σφαίρα του πραγματικού".

4. Να σχεδιάσουμε τρία με πέντε σημαντικά συμβάντα κάθε σαββατοκύριακο, αλλά να μην σχεδιάσουμε την κάθε ώρα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συγγραφέα, αν προγραμματίσουμε μόνο τρία πράγματα για το σαββατοκύριακο, αυτά θ' απασχολήσουν περίπου εννιά ώρες από τις 36 που θα είμαστε ξύπνιοι το διήμερο. Έτσι, θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να καθίσουμε, ν' ασχοληθούμε με την οικογένειά μας, να δούμε τηλεόραση κλπ.

5. Να ετοιμάσουμε μια λίστα με τα πράγματα που ονειρευόμαστε να κάνουμε και θ' ανακαλύψουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε κάθε μέρα.
Η Βάντερκαμ μας προτείνει να δημιουργήσουμε μια "λίστα των 100 ονείρων", στην οποία να περιλάβουμε κάθε τι, με το οποίο θα θέλαμε ν' ασχοληθούμε στην ζωή μας. Ορισμένα από αυτά ενδεχομένως να μην είναι άμεσα πραγματοποιήσιμα (π.χ. ένα μακρινό ταξίδι), αλλά μέχρι το τέλος της λίστας θα έχουμε βρει κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, που θα μπορούσαμε όντως να εξασκούμε.

6. Καθώς κάνουμε τα σχέδιά μας, δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη, όσα δεν έχουμε κάνει εδώ και χρόνια.
Ουσιαστικά, αυτό που μας προτρέπει η συγγραφέας να κάνουμε είναι να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, κατά το σχηματισμό της παραπάνω λίστας, ώστε να περιλάβουμε κάθε τι που πραγματικά μας αρέσει, ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιο απωθημένο από την παιδική μας ηλικία (π.χ. τα μαθήματα πιάνου που πάντα ονειρευόμασταν, αλλά ποτέ δεν κάναμε).

7.  Η καλύτερη ώρα για να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας είναι τα πρωινά του σαββατοκύριακου.
Το σκεπτικό είναι ότι τις πρώτες πρωινές, μπορούμε ευκολότερα να κάνουμε κάτι που ν΄ αφορά τον εαυτό μας, ώστε να έχουμε στη συνέχεια άπλετο χρόνο ν' ασχοληθούμε με την οικογένειά μας - όσοι έχουν τέλος πάντων. Το μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να μην έχουμε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, αλλά η ιδέα είναι ότι θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση του χρόνου μας. 

8. Να καθιερώσουμε μικρές συνήθειες, που να δημιουργήσουν νέες παραδόσεις για την οικογένειά μας.
Κι αυτή η συμβουλή αφορά όσους είναι παντρεμένοι κι έχουν παιδιά. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που συμβουλεύει η Βάντερκαμ όσους έχουν οικογένεια είναι να περνούν δημιουργικό χρόνο με τον/την σύζυγο και τα παιδιά, κάνοντας κάποια πράγματα μαζί. Κι επειδή η "ραχοκοκαλιά" του βιβλίου είναι ότι θα πρέπει να προγραμματίζουμε γενικότερα την ζωή μας, αυτό θα πρέπει να επεκτείνεται και στο χρόνο που περνούμε με την οικογένειά μας.

9. Να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες για να χαλαρώσουμε και να κλείσουμε το τηλέφωνό μας.
Με άλλα λόγια, η συγγραφέας αποθεώνει τη μεσογειακή συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου, που μπορεί και να μην είναι ύπνος στην τελική, αλλά μια-δυο ώρες χαλάρωσης, όπου μπορούμε να διαβάσουμε, να παρακολουθήσουμε μια ταινία κλπ., χωρίς να δεχόμαστε αποσπάσεις από εξωτερικούς παράγοντες, που στην πράξη σημαίνει ότι καλό θα ήταν να θέσουμε παράλληλα το τηλέφωνό μας εκτός λειτουργίας.

10. Να φροντίσουμε να έχουμε συγκεκριμένα σχέδια για τα βράδια της Κυριακής, ώστε να μην καθόμαστε άσκοπα και να αγχωνόμαστε για τη δουλειά.
Αυτή η συμβουλή αφορά κυρίως όσους δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση ή αγάπη για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν άγχος το βράδυ της Κυριακής για τον συναισθηματικό "γολγοθά" της νέας εργασιακής εβδομάδας. Το καλύτερο αντίδοτο τους άγχους αυτού είναι ο προγραμματισμός μιας ευχάριστης δραστηριότητας, που θα διώχνει το στρες.

11. Να μην φορτωνόμαστε με δουλειές για το σπίτι.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν για το σαββατοκύριακο τις δουλειές του σπιτιού, όμως η Βάντερκαμ υποστηρίζει ότι μ' αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάνουν πολύτιμο ελεύθερο χρόνο. Ο καλύτερος προγραμματισμός θα ήταν να μοιράζονται οι δουλειές καθ' όλη την εβδομάδα - μία δουλειά την ημέρα - ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των εκκρεμοτήτων για το σαββατοκύριακο και ν' αυξηθεί αντίστοιχα ο ελεύθερος χρόνος για κάποιο αγαπημένο χόμπι.

Αν θεωρείτε ενδιαφέρουσες τις συμβουλές της Λόρας Βάντερκαμ, μπορείτε ν' αγοράσετε το βιβλίο της από κάποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ή απλά να εφαρμόσετε αυτά που μόλις διαβάσατε. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις συμβουλές της μοιάζουν να είναι απόλυτα εξιδανικευμένες και εξωπραγματικές, ασύμβατες με την πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας, αλλά το σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να επαναπαύεται στην εύκολη λύση του "δεν μπορώ" και να βρίσκεται σε μια διαρκή εγρήγορση και προσπάθεια αλλαγής προς το καλύτερο.
Σ' αυτήν τη λογική κινείται και το παρακάτω θέμα: 13 πράγματα που ΔΕΝ κάνει ένας άνθρωπος που τα 'χει καλά με τον εαυτό του



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου