8 Ιανουαρίου 2014

Όταν ο γάμος των ονείρων σου μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομικό εφιάλτη


Πολλά κορίτσια - αλλά και ορισμένα αγόρια - μεγαλώνουν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προοπτική να πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή, όταν βρεθεί ο "κατάλληλος" (ή η "κατάλληλη"), έναν ονειρεμένο γάμο, σαν σε παραμύθι. Μερικές φορές, όμως, ένας τέτοιος παραμυθένιος γάμος μπορεί ν' αποδειχθεί καταστροφικός για την τσέπη οδηγώντας ακόμη και στη χρεωκοπία. 

Ήταν Οκτώβριος του 2012, όταν ο Cayden Lee και η αγαπημένη του ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στη Σιγκαπούρη, απ' όπου άλλωστε κατάγονται και οι δύο. Δεν φοβήθηκαν να ξοδέψουν αμύθητα χρήματα, προκειμένου να ζήσουν το γάμο των ονείρων τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός να ανέρθει σε 110.000 δολάρια. Τι γάμος ήταν αυτός; Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια στήλη λουλουδιών, που αποτελούνταν από 999 φρέσκες ολλανδικές τουλίπες, έγιναν φτωχότεροι κατά 12.000 δολάρια, την ώρα που η δεξίωση με 45 τραπέζια κόστισε τουλάχιστον 1.688 δολάρια. 
Φυσικά, αν κάποιος διαθέτει τόσα πολλά λεφτά, ας τα ξοδέψει για μια εμπειρία , που - θεωρητικά τουλάχιστον - θα είναι μοναδική. Ωστόσο, στην περίπτωση του Cayden Lee και της συντρόφου του, αυτή η απαραίτητη προϋπόθεση δεν υφίστατο, καθώς οι αποταμιεύσεις τους δεν ξεπερνούσαν τα 20.000 δολάρια. Έτσι, το ζευγάρι μπόρεσε να πραγματοποιήσει την πανάκριβη αυτή τελετή, αφού προηγουμένως δανείστηκε απ' όπου μπορούσε: 45.000 $ από έναν οικονομικό οργανισμό, 4.000 $ από μια υπηρεσία δανεισμού, 11.000 $ από συγγενείς, ενώ χρέωσαν με 30.000 $ τις πιστωτικές τους κάρτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας AsiaOne. 
Δεν θέλει και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι ο γάμος αυτός ήταν μια οικονομική βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας, που το ζευγάρι ετοιμαζόταν να δημιουργήσει. Χρέωσαν, βέβαια, τον κάθε καλεσμένο, που παρακολούθησε από κοντά την τελετή, με 200 δολάρια, αλλά το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μικρό. Μεταξύ μας, ποιος θα πήγαινε σ' ένα γάμο, όπου θα έπρεπε να πληρώσει κι από πάνω και μάλιστα ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από την αξία ενός οποιουδήποτε δώρου; Και πάλι, όμως, το χρέος του ζεύγους Lee ήταν τόσο μεγάλο, που δύσκολα θα μπορούσε να εξοφληθεί, ακόμη κι αν στη γαμήλια τελετή γινόταν χαμός από καλεσμένους. 
Προκειμένου δε να μη μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το δυσθεώρητο χρέος τους, οι νεόνυμφοι αναγκάστηκαν ν' ακυρώσουν το ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη, όπως το είχαν προγραμματίσει, αλλά κάθισαν στο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση. Ένα (και κάτι) χρόνο μετά, το ζευγάρι βρίσκεται σε απόγνωση, αντί ν΄απολαμβάνει τον έρωτά του, αγωνιώντας πώς θ' ανταπεξέλθει στο οικονομικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε. Στην περίπτωση τους, τα βάρη του γάμου είναι πολύ πιο βαριά από τα συνηθισμένα και δύσκολα επιλύσιμα και τώρα συμβουλεύουν όσους ετοιμάζονται να παντρευτούν να ξανασκεφτούν πόσα χρήματα θα χρεωθούν. 
Φανταστείτε τι θα γίνει, αν κάποια στιγμή αποφασίσουν να χωρίσουν - κάτι που κανείς βέβαια δεν το εύχεται. Μα, καλά, πόσο τυφλός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, που δεν μπορεί να προβλέψει ότι ξοδεύοντας τόσο αμύθητα ποσά, θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, από τη στιγμή που δεν του περισσεύουν; Ωραία η ματαιοδοξία ενός παραμυθένιου γάμου, μόνο που η ζωή δεν είναι παραμύθι...


Επειδή δεν είναι όλα του γάμου δύσκολα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου