7 Ιανουαρίου 2014

Η φωτογραφία που δίχασε το Instagram: Πόσο καλή μητέρα είναι η Μαντόνα;

Για τη Μαντόνα, την αποκαλούμενη από τους θαυμαστές της και ως "ιέρεια" ή "βασίλισσα της ποπ", το Instagram είναι κάτι σαν παιδική χαρά, όπου ανεβάζει ό,τι φωτογραφία μπορεί να φανταστεί κανείς προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Ok, όλοι ξέρουν ότι στη Μαντόνα αρέσει να προκαλεί κι έτσι από ένα σημείο και μετά, λίγοι είχαν να τις καταμαρτυρήσουν το παραμικρό. Όλα αυτά μέχρι μια πρόσφατη φωτογραφία που ανέβασε η ίδια η 55χρονη τραγουδίστρια με πρωταγωνιστή το 13χρονο γιο της.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Μαντόνα υποδέχτηκε το 2014 με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση, ποστάροντας μια φωτογραφία του 13χρονου γιου της Ρόκο, ο οποίος στέκεται ανάμεσα σε δύο φίλους του κρατώντας ένα μπουκάλι τζιν - το Bombay Sapphire. Αντίστοιχα, από ένα μπουκάλι βότκας κρατούν και τα δύο άλλα αγόρια, που είναι επίσης ανήλικα και συνομήλικα του Ρόκο. Η φωτογραφία συνοδεύτηκε με το εύθυμο σχόλιο της Μαντόνα: "Το πάρτι μόλις ξεκίνησε! Δώσ' το! 2014". 

Τα σχόλια ήταν πολλά και διχασμένα. Άλλοι κατέκριναν την τραγουδίστρια ως κακή μητέρα, που δίνει το κακό παράδειγμα όχι μόνο στο γιο της, αλλά και σε πολλούς ανήλικους θαυμαστές της, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που την υπερασπίστηκαν με λιγότερο ή περισσότερο πάθος. Πάντως, μετά το σούσουρο που δημιουργήθηκε, η ίδια η Μαντόνα διευκρίνισε ότι η πόζα ήταν στημένη απλά για τις ανάγκες της φωτογραφίες, ένα είδος ιδιόρρυθμης πλάκας, ενώ συνέστησε ψυχραιμία: "Κανείς δεν ήπιε, απλά περνούσαμε καλά! Ηρεμήστε και αποκτήστε αίσθηση του χιούμορ! Μην ξεκινάτε τη χρονιά κατακρίνοντας!"
Μα, καλά... είναι τόσο σοβαρό θέμα, ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Δεν ξέρω πόσα 13χρονα παιδιά, όταν βγαίνουν παρασκευοσάββατα σε κάποιο κλαμπάκι, πίνουν αλκοόλ και μάλιστα τόσο βαρύ όπως το τζιν ή η βότκα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο νόμος, που στις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο αυστηρός με όριο ηλικίας τα 21 χρόνια, σπάνια τηρείται και πολλοί ανήλικοι πίνουν το ποτηράκι τους, αφού το χρώμα του χρήματος είναι πιο σημαντικό για πολλούς ιδιοκτήτες. Στην προκειμένη περίπτωση, η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Ελβετία, όπου το νόμιμο όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ είναι τα 16 χρόνια, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου δημιουργήθηκε το σχετικό σούσουρο, αλλά και πάλι πολύ μεγαλύτερο από την ηλικία του Ρόκο Ρίτσι.
Δεν ξέρω αν ο Ρόκο και οι φίλοι του γιόρτασαν το 2014 πίνοντας τζιν και βότκα ή αν απλά πόζαραν προκλητικά μπροστά στο φακό. Μπορεί να συμβαίνει είτε το ένα είτε το άλλο και προσωπικά δεν μ' ενδιαφέρει κιόλας τι έκανε ο γιος της Μαντόνα με την ανοχή της μητέρας του. Ας τα βρουν μόνοι τους, αφού άλλωστε είναι μια οικογένεια. Το θέμα είναι τι μήνυμα περνάει η συγκεκριμένη φωτογραφία σε άλλους 13χρονους, έτοιμους να μιμηθούν κάθε τι που επιδεικνύει το μουσικό τους "είδωλο", χωρίς να μπουν στη διαδικασία να το επεξεργαστούν λογικά. 
Μπορούν να καταλάβουν ότι είναι απλά μια φωτογραφία για να κάνουμε πλάκα ή απενοχοποιούν μέσα τους το αλκοόλ και τον κίνδυνο κατάχρησης σε τόσο μικρή ηλικία; Εξάλλου, ο Ρόκο και οι φίλοι του δεν κρατούν μπουκάλια κρασιού ή μπύρας, που ενδεχομένως πολλοί 13χρονοι ή και μικρότεροι να έχουν δοκιμάσει στα σπίτια τους, αλλά μπουκάλια με πολύ πιο δυνατό αλκοόλ, που μπορεί να έχει πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες για έναν "παρθένο" και άγουρο οργανισμό. 
Δεν θέλω να το ρίξω στην ηθικολογία, άλλωστε μ' ενδιαφέρει πιο πολύ η ιατρική πτυχή του θέματος, αλλά δεν πιστεύω ότι το αντίθετο της στείρας ηθικολογίας είναι και το να κλείνουμε τα μάτια σ' όλα, αποδεχόμενοι κάθε συμπεριφορά. Θεωρώ ότι η Μαντόνα έκανε ένα φάουλ, χωρίς ίσως να το καταλάβει, με μια φωτογραφία (πιθανότατα αθώων προθέσεων, αλλά) τελείως παρεξηγήσιμη. Κι όταν η παρεξήγηση, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές με ιατρικές παρενέργειες, καλό θα ήταν ν' αποφεύγεται εξ αρχής, όταν απευθύνεται σε τόσους πολλούς αποδέκτες - η Μαντόνα έχει περίπου 989.000 followers στο Instagram.
Εσείς τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου