Μαθαίνοντας να μιλάμε μια ξένη γλώσσα αποκτούμε κάποια προσόντα: ερχόμαστε σε στενότερη επαφή με άλλους πολιτισμούς, μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με άλλους ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό είτε για αναψυχή είτε για εργασία κλπ. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, η γνώση και κυρίως η χρήση μιας ξένης γλώσσας έχει ακόμη μία θετική επίδραση πάνω μας, καθώς μας κάνει περισσότερο ευγενικούς στον τρόπο που εκφραζόμαστε, σύμφωνα με ισπανική έρευνα.
Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης επιχείρησε να εξετάσει πώς η χρήση μιας ξένης γλώσσας επηρεάζει - αν επηρεάζει καθόλου - τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε. Στην έρευνα συμμετείχαν Ισπανοί, οι οποίοι γνώριζαν αγγλικά σ' ένα λογικό - όχι εξαιρετικό - επίπεδο, ενώ σπάνια τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, επρόκειτο για μέσους ανθρώπους με "κανονική" γνώση αγγλικών.
Από αυτούς ζητήθηκε να πάρουν αποφάσεις σε τέσσερα διαφορετικά, υποθετικά προβλήματα, που αφορούσαν θέματα όπως το ρίσκο, η ασφάλεια, η αναστροφή μιας απώλειας και η αποφυγή της απώλειας έναντι της απόκτησης κέρδους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη μητρική τους γλώσσα (ισπανικά), υπερίσχυε ο συναισθηματικός παράγοντας κατά τη λήψη των όποιων αποφάσεών τους. Αντίθετα, όποτε χρησιμοποιούσαν την ξένη γλώσσα (εδώ τα αγγλικά), έτειναν να είναι πιο "ψύχραιμοι" και πιο "λογικοί" στις αποφάσεις τους.
Βέβαια, πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων με μέτρια γνώση ξένης γλώσσας, οι οποίοι προφανώς - είναι δική μου εκτίμηση αυτή - δεν μπορούν να εκφραστούν αρκετά άνετα με το ξένο λεξιλόγιο, οπότε καταλήγουν να χρησιμοποιούν κλισέ και εν πολλοίς καθωσπρέπει εκφράσεις, όπως τις θυμούνται από το σχολείο. Δεν έχω πειστεί κατά πόσο σκεφτόμαστε όντως διαφορετικά χρησιμοποιώντας μια ξένη γλώσσα ή αν εκ των πραγμάτων αυτοπεριοριζόμαστε αρχικά ως προς τον τρόπο έκφρασης και παρεμπιπτόντως ως προς τη λήψη αποφάσεων, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όπως πραγματικά θέλουμε.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αντίστοιχο συμπέρασμα είχε καταλήξει και μια έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγου, που είχε δημοσιευτεί το 2012, ότι δηλαδή η χρήση μιας ξένης γλώσσας μειώνει την όποια μεροληψία στη λήψη αποφάσεων. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου