9 Ιανουαρίου 2014

Γιατί η βούρτσα τουαλέτας έγινε το σύμβολο των διαδηλώσεων στο Αμβούργο, που οδήγησαν την αμερικανική πρεσβεία να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία


Συνήθως, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη μετάδοση εικόνων από μικροεπεισόδια από κάποιο δρόμο της Αθήνας, αρκεί να πρόκειται για την ελληνική πρωτεύουσα. Αντίστοιχη ευαισθησία δεν υπάρχει για αντίστοιχες σκηνές, όταν σημειώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Αμβούργο, όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχει ένα σκηνικό έντασης με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στη Γερμανία έφτασε στο σημείο να εκδώσει ακόμη και ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους της. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι το ιδιόρρυθμο σύμβολο των διαδηλώσεων αυτών, που δεν είναι άλλο από.. τη βούρτσα τουαλέτας!
Η ένταση ξεκίνησε στο Αμβούργο ήδη πριν από τα Χριστούγεννα - χωρίς ξεκάθαρο λόγο - με διαδηλώσεις αριστεριστών και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μετά την είσοδο του 2014, η αστυνομία θεώρησε ότι η καλύτερη λύση για να σταματήσει τα επεισόδια θα ήταν ο αποκλεισμός του κέντρου της πόλης, που είναι γνωστό ως Gefahrengebiet, κάτι που όντως έγινε το πρωί της 4ης Ιανουαρίου. 
Η ένταση όχι μόνο δεν εκτονώθηκε, αλλά στις 8 του μηνός κορυφώθηκε στην περιοχή γύρω από την απαγορευμένη ζώνη, όταν 400 περίπου άτομα πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με σειρά συλλήψεων. Μια μέρα νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στην πόλη, ότι "μπορεί να προσαχθούν από την αστυνομία χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση", καθώς οι διαδηλώσεις "κι αν ακόμη έχουν την πρόθεση να είναι ειρηνικές, μπορεί να γίνουν συγκρουσιακές και να κλιμακωθούν σε βία".
Τις τελευταίες μέρες, σε σύμβολο αυτής της μικρής σε έκταση "εξέγερσης", που έχει αναστατώσει το Αμβούργο, έχει μετατραπεί η βούρτσα τουαλέτας. Πολλοί από τους διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας από μία και επιδεικνύοντας τη στους αστυνομικούς. Αφορμή αποτέλεσε ένα βίντεο που ανέβηκε στο ίντερνετ και στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί να σταματούν έναν άνθρωπο με κουκούλα, να του κάνουν σωματική έρευνα και στο τέλος να κατάσχουν από αυτόν μία βούρτσα τουαλέτας, την οποία είχε κρυμμένη κάτω από τα ρούχα του!



Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, οι διαδηλωτές απαντούν στο συγκεκριμένο βίντεο και στην θεαματική ενέργεια της γερμανικής αστυνομίας, που έβαλε στο στόχαστρό της αυτό το ταπεινό εργαλείο οικιακής καθαριότητας. Σοβαρά, τώρα... πόσο επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που κρύβει κάτω από τα ρούχα του μια βούρτσα τουαλέτας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου