21 Μαΐου 2014

Τα δυο χαστούκια που αφαίρεσαν την ζωή μιας 13χρονης κοπέλας και η ποινή χάδι στον δράστη πατέρα.

Είναι μια από τις σοκαριστικές ειδήσεις που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα και έρχεται από το Κεμπέκ του Καναδά. Τον Οκτώβριο του 2010, ο 74χρονος Μούσα Σιντίμε έδωσε δυο χαστούκια στην 13χρονη κόρη του, Νουτέν, επειδή εκείνη δεν είχε κάνει σωστά κάποια δουλειά του σπιτιού κι επειδή ο δράστης έκρινε ότι η κόρη του είχε φανεί ασεβής απέναντί του. Τα δυο χαστούκια ήταν τόσο δυνατά, ώστε προκάλεσαν το θάνατο της 13χρονης κοπέλας. Τριάμισι χρόνια έγινε το δικαστήριο και η ετυμηγορία εκπλήσσει δυσάρεστα.

Όταν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή, ο δράστης υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι γενικά δεν είναι βίαιος χαρακτήρας, ότι δεν είχε χαστουκίσει ποτέ στο παρελθόν την κόρη του, αν και παραδέχτηκε ότι το είχε κάνει σ' έναν από τους γιούς του, ενώ απέδωσε το θάνατο της Νουτέν στο.. θέλημα του Θεού. Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν μία από τις μεγαλύτερες κόρες του από προηγούμενο γάμο, η οποία έκανε λόγο για ένα "ασυνήθιστο ατύχημα" και επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας της ήταν ειρηνικός άνθρωπος. 
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Το δικαστήριο πείστηκε για το ατύχημα και ο Μούσα Σιντίμε καταδικάστηκε σε 60 μέρες φυλάκισης, ποινή που δεν θα την εκτίσει ενιαία, αλλά αποσπασματικά: δυο μέρες ανά εβδομάδα σε διάστημα 30 εβδομάδων. Κι αυτό επειδή το δικαστήριο έλαβε υπόψη την ηλικία του δράστη και την "καλή φήμη" που είχε στην τοπική κοινωνία. "Εξαιρετικά χαρούμενη" από την απόφαση δήλωσε η οικογένειά του. 
Προφανώς και ο δράστης δεν ήθελε να σκοτώσει την κόρη του. Αρκεί όμως αυτό για μια ποινή χάδι, που απλά θα τον ξεβολέψει από την καθημερινότητά του για δυο μέρες την εβδομάδα; Από τα πραγματικά περιστατικά που εκτέθηκαν στη δίκη προκύπτει ότι το όλο περιστατικό προέκυψε χωρίς κανένα λόγο, που ούτε στην πιο τρελή φαντασία δεν δικαιολογεί καν το ίδιο το χαστούκι.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σιντίμε επέπληξε την κόρη του, επειδή εκείνη δεν είχε σκουπίσει κάτω από ένα χαλί της κουζίνας. Έφυγε από το δωμάτιο και την ώρα που ετοιμαζόταν να καθίσει στον καναπέ, σύμφωνα με την κατάθεσή του, άκουσε τη 13χρονη να λέει κάτι "που δεν ήταν σωστό". Ξαναγύρισε στην κουζίνα, τη χαστούκισε δυο φορές, την χτύπησε και στον πισινό και στη συνέχεια επέστρεψε στον καναπέ του σαλονιού, για να παρακολουθήσει τηλεόραση. Κατά τη δική του μαρτυρία, ύστερα από πέντε λεπτά άκουσε ένα θόρυβο να έρχεται από την κουζίνα, πήγε και βρήκε την κόρη του πεσμένη στο πάτωμα. Δυο μέρες μετά, η Νουτέν πέθανε. 
Σύμφωνα με την κατάθεση του παθολόγου κατά την ανάκριση, τα δυο χαστούκια δεν άφησαν κανένα απολύτως σημάδι στο πρόσωπο της Νουτέν, όμως ήταν πάρα πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα το κεφάλι της άτυχης κοπέλας να μετακινηθεί τόσο βίαια, ώστε να σπάσει μια αρτηρία και να διακοπεί η παροχή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. 
Αλήθεια, ποιος άνθρωπος με "καλή φήμη" θα έδινε δυο υπερβολικά βίαια χαστούκια στην ίδια του την κόρη, απλά και μόνο επειδή δεν σκούπισε κάτω από το χαλί της κουζίνας ή επειδή είπε κάτι "που δεν ήταν σωστό", χωρίς όμως καν να διευκρινίζεται τι ήταν αυτό. Για μένα, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση σε καναδική ιστοσελίδα, το ακόμη πιο εξοργιστικό ήταν η "εξαιρετική χαρά" της οικογένειας, που ξέχασε τόσο εύκολα τον εντελώς άδικο, ολωσδιόλου αδικαιολόγητο θάνατο της 13χρονης Νουτέν. Τόσο λίγη αξία έχει η ζωή ενός κοριτσιού; 


Τη συγκεκριμένη είδηση διάβασα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας National Post, εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου