Πριν δυο μήνες, η γαλλική πόλη Μεζιέρς είχε την ατυχία να εκλέξει για δήμαρχό της τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν. Βέβαια, η τύχη ελάχιστα συνέβαλε, αφού οι ψηφοφόροι μόνοι τους πήγαν και έριξαν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, απλά για να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Το αποτέλεσμα; Θα πρέπει να προσέχουν τι ώρες κάνουν δουλειές στο σπίτι, αλλά και πού απλώνουν τα ρούχα για στέγνωμα.
Ο Ρομπέρ Μενάρντ έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες μέσα στους δυο πρώτους μήνες της θητείας του. Πρώτα απαγόρευσε τα γεύματα χαλάλ στα σχολεία, υποχρεώνοντας τους Μουσουλμάνους μαθητές είτε να παραβιάσουν τους διατροφικούς κανόνες της θρησκείας τους είτε να μείνουν νηστικοί. Στη συνέχεια επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στους εφήβους σε ορισμένες ώρες και για συγκεκριμένες περιοχές του δήμου, ενώ πλέον ενδιαφέρεται και για το πώς γίνονται οι δουλειές του σπιτιού.
Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε στους κατοίκους να απλώνουν την μπουγάδα τους στα μπαλκόνια και γενικότερα στις πλευρές των πολυκατοικιών, που είναι ορατές από τους δημόσιους δρόμους. Η εξήγηση; Το ότι "τα κτίρια συμβάλλουν στην αντίληψη της περιβαλλοντικής ποιότητας της ζωής και οι προσόψεις έχουν σημαντική επίδραση στην ελκυστικότητα της πόλης από οικονομική και τουριστική άποψη".
Το κρέμασμα της μπουγάδας επιτρέπεται μόνο από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, όταν δηλαδή δεν έχει ήλιο, ενώ απαγορεύεται στους κατοίκους να τινάζουν τα χαλιά μετά τις 10 το πρωί. Είναι ενοχλητικός ο ήχος για τους τουρίστες, οι οποίοι θα φύγουν τρέχοντας από την πόλη, αν ακούσουν ένα νταπ-ντουπ, την ώρα που σουλατσάρουν στους δρόμους; Δεν διευκρινίζεται σε κάποια δήλωση, το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι παραβάτες απειλούνται με χρηματικά πρόστιμα.
Κι επειδή φαντάζομαι ότι θα βρεθούν ορισμένοι να εκφράσουν την συμφωνία τους με το επιχείρημα ότι και η δική τους αισθητική ενοχλείται από το τζιν παντελόνι, τα δυο κοντομάνικα και καμιά πετσέτα που στεγνώνουν σε κάποια απλώστρα στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας, καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι η αισθητική είναι μια καθαρά υποκειμενική υπόθεση του καθενός και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιβάλουμε υποχρεωτικά στον άλλο τη δική μας. Και τι θ' ακολουθήσει μετά; Θα βάζουμε πρόστιμα σε όσους δεν μας αρέσει το ντύσιμο ή το χτένισμά τους ή η μουσική που ακούνε σε ώρα μη κοινής ησυχίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου