29 Μαΐου 2014

13 φράσεις της ξεχωριστής Μάγια Αγγέλου, που μπορούν ν' αλλάξουν την ζωή σου

File:Angeloupoem.jpg

Η Μάγια Αγγέλου, που έφυγε από την ζωή στις 28 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών, ήταν μια συγγραφέας και ποιήτρια, πρωτοπόρος στον αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Άλλωστε, το 1951, σε μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις κατά των μαύρων βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, η ίδια παντρεύτηκε έναν Έλληνα, το επώνυμο του οποίου κράτησε ακόμη και μετά τη λήξη του τριετούς γάμου τους. Μέχρι το τέλος της ζωής της αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της αμερικανικής διανόησης, ενώ πέρα από τα έργα της έχει αφήσει ως παρακαταθήκη μια σειρά από απλές φράσεις, που όμως περιέχουν βαθυστόχαστα διδάγματα ζωής, ικανά ν' αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τις ζωές μας. Ακούστε τι μας έχει συμβουλεύσει:

"Ποτέ μην κάνεις προτεραιότητα κάποιον, για τον οποίο είσαι μια επιλογή".

"Προσπάθησε να γίνεις το ουράνιο τόξο στο σύννεφο κάποιου".

"Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξε το. Αν δεν το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου. Μην παραπονιέσαι". 

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να κουβαλάς μέσα σου μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί". 

"Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που δεν αγαπούν τους εαυτούς τους κι όμως μου λένε, 'Σ' αγαπώ'. Υπάρχει ένα αφρικάνικο ρητό που λέει: Πρόσεχε τον γυμνό άνθρωπο, που σου προσφέρει ένα πουκάμισο".

"Θαυμάζουμε την ομορφιά της πεταλούδας, όμως σπάνια παραδεχόμαστε τις αλλαγές που έχει περάσει για να πετύχει αυτήν την ομορφιά".

"Μπορεί να μην ελέγχεις όλα όσα σου συμβαίνουν, όμως μπορείς ν' αποφασίσεις να μην αναλωθείς από αυτά".

"Η αποστολή μου στην ζωή δεν είναι απλά να επιβιώσω, αλλά να προκόψω και να το καταφέρω με λίγο πάθος, λίγη συμπόνοια, λίγο χιούμορ και λίγο στιλ".

"Έμαθα ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, όμως οι άνθρωποι ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να νιώσουν".

"Το θάρρος είναι η πιο σημαντική απ' όλες τις αρετές, επειδή χωρίς κουράγιο δεν μπορείς να εφαρμόσεις σωστά οποιαδήποτε άλλη αρετή".

"Είναι ένα από τα πιο σπουδαία δώρα, που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου: το να συγχωρείς. Να συγχωρείς τους πάντες".

"Έμαθα ότι μπορείς να καταλάβεις πολλά για ένα άτομο από τον τρόπο που αυτός/-ή χειρίζεται τρία πράγματα: μια βροχερή μέρα, χαμένες αποσκευές και τα μπερδεμένα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου".

"Αν κάποιος σου δείξει ποιος πραγματικά είναι, πίστεψέ τον".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου