25 Μαΐου 2014

Οδηγός προετοιμασίας ενός υποψήφιου σε μουσικό τάλεντ σόου


Τα μουσικά τάλεντ σόου έγιναν και πάλι της μόδας και προβλέπεται επέλαση αντίστοιχων εκπομπών από την επόμενη τηλεοπτική σαιζόν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τι θα πρέπει, όμως, να προσέξεις, σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις σ' ένα τέτοιο σόου ως διαγωνιζόμενος, αλλά δεν έχεις και πολλή εμπειρία από το τραγούδι; Το κλειδί βρίσκεται στις οντισιόν και στο πώς θ' ανταπεξέλθεις σ' αυτές, κάτι που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και όχι αντιμετώπιση ξεπέτας. Αυτός είναι ένας οδηγός από δώδεκα βήματα, που ίσως και να σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.

1. Ξεκίνησε την προετοιμασία σου πολύ πριν υποβάλλεις αίτηση συμμετοχής ή ετοιμάσου για εντατική δουλειά. Εδώ τα υποψήφια μοντέλα εκπαιδεύονται για εβδομάδες πώς να περπατούν σωστά, οπότε φαντάζεσαι πόσο πιο δύσκολο είναι να μάθεις πώς να τοποθετείς σωστά τη φωνή σου.
2. Διάλεξε ένα τραγούδι που να σου αρέσει πολύ, αλλά το θεωρείς σχετικά εύκολο. Τραγούδησε το μια-δυο φορές μόνος ή μόνη σου a capella.
3. Αν μείνεις ικανοποιημένος/-η, δοκίμασε να το τραγουδήσεις σε στυλ καραόκε. Πολύ απλά, ανοίγεις το youtube, ψάχνεις το κομμάτι μόνο με τη μελωδία (αυτό συνήθως συμβαίνει σε ξένα τραγούδια) ή, σε άλλη περίπτωση, με τη φωνή του τραγουδιστή, όμως χαμηλώνεις την ένταση ώστε να μην σε επισκιάσει. (Όταν τραγουδάς παράλληλα με την Αλεξίου και σου αρέσει αυτό που ακούς, είναι πολύ πιθανό - έως 90% - το ωραίο αυτό άκουσμα να μην οφείλεται στις δικές σου φωνητικές ικανότητες αλλά της Αλεξίου). Ο σκοπός είναι να μάθεις πώς να τραγουδάς πάνω στον τόνο, που είναι πολύ πιο δύσκολο από το a capella.
4. Αφού θεωρήσεις ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, δούλεψε την έκφραση. Αυτός είναι και ο λόγος, που θα πρέπει να επιλέξεις ένα τραγούδι που πραγματικά σου αρέσει πολύ και νιώθεις ότι σ' εκφράζει.
5. Πειραματίσου σταδιακά και κατά τον ίδιο τρόπο με άλλα τραγούδια που επίσης σου αρέσουν πολύ και τα θεωρείς δυσκολότερα. Ο πειραματισμός καλό είναι να γίνεται βαθμηδόν. Προσοχή μόνο, αν τραγουδάς παράλληλα με τον τραγουδιστή, όπως ακούγεται στο cd, να χαμηλώνεις την ένταση του ήχου κατά το δυνατόν. 
6. Επέλεξε το τραγούδι με το οποίο ένιωσες πιο άνετα και τραγούδησέ το μπροστά σε τρία-τέσσερα άτομα, των οποίων την αντικειμενικότητα εμπιστεύεσαι. Σε καμία περίπτωση μην ζητήσεις κριτική από την κολλητή ή  τον κολλητό σου, που αποθεώνει ακόμη και το πώς... ρεύεσαι, ούτε από την αγαπημένη σου γιαγιά, που μπορεί και να μην έχει ακούσει ποτέ το τραγούδι που έχεις επιλέξει. Ο σκοπός είναι να αρχίζεις να συνηθίζεις το να τραγουδάς μπροστά σε κοινό και ν' ακούσεις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ απόψεις. 
7. Αν θέλεις, ενώπιον αυτής της πρώτης κριτικής επιτροπής μπορείς να τραγουδήσεις περισσότερα από ένα τραγούδια, ώστε να σε καθοδηγήσουν σ' εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πρόκειται για ένα τραγούδι που πραγματικά σ' εκφράζει, ώστε να μπορέσεις να λυθείς πιο εύκολα κατά την ερμηνεία.
8. Λάβε σοβαρά τις όποιες παρατηρήσεις και προσπάθησε να βελτιωθείς. Μην λάβεις καθόλου τις κριτικές που μόνο σε αποθεώνουν. Κανείς δεν γεννιέται τέλειος ή αλάνθαστος, πολύ περισσότερο αν δεν έχει κάνει ειδικές σπουδές. 
9. Διεύρυνε, όσο μπορείς, τον κύκλο των ακροατών σου. Αυτό κυρίως για να ξεπεράσεις το όποιο άγχος ή τρακ της εμφάνισης μπροστά σε κόσμο. (Είναι προαιρετικό, αλλά ενδείκνυται.)
10. Αν δεν έχεις προηγούμενες μουσικές σπουδές σε κάποιο ωδείο κλπ, προσπάθησε με κάποιον τρόπο να μάθεις πέντε βασικά πράγματα περί μουσικής, ώστε να καταλαβαίνεις τουλάχιστον τι σου λένε οι άνθρωποι που είναι ειδικοί. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις για φροντιστηριακά μαθήματα, αλλά μπορείς να αποκτήσεις αυτές τις γνώσεις και δωρεάν από κάποιον φίλο σου, ψάχνοντας εξειδικευμένα και επιλεκτικά στο ίντερνετ κλπ.
11. Όταν εμφανιστείς μπροστά στην κριτική επιτροπή (ή έστω στις πλάτες των μελών της), προσπάθησε ν' αποβάλλεις, όσο μπορείς, το τρακ, σκεπτόμενος/-η ότι πρόκειται για ένα ακόμη στάδιο - το επόμενο στη σειρά - από τα πολλά που έχουν προηγηθεί.
12. Μην πας στις οντισιόν του τάλεντ σόου, αν δεν νιώθεις σιγουριά για τον εαυτό σου, αφού βέβαια έχεις λάβεις υπόψη τις κριτικές που έχεις δεχτεί. Ή έστω, όταν όλοι σου λένε ότι "δεν το 'χεις", αλλά εσύ επιμένεις ότι θα τους διαψεύσεις, τουλάχιστον να κρατήσεις χαμηλά τον πήχη. Δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθείς, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου, αν δεν συμβεί αυτό. Στο κάτω-κάτω, έχεις να συναγωνιστείς εκατοντάδες ακόμη υποψήφιους, οι οποίοι μπορεί να υπερέχουν στις λεπτομέρειες. 
Και καλή σου επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου