12 Μαΐου 2014

Τραγούδια made in Αυστρία


Η νίκη της Αυστρίας στον 59ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον με την Κοντσίτα Βουρστ θύμισε σε πολλούς ότι η συγκεκριμένη χώρα είχε ξανακερδίσει μόνο μία φορά κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο διαγωνισμό και αυτό συνέβη το μακρινό 1966. Άλλωστε, πολύ σπάνια κάποιο αυστριακό τραγούδι ξεχώρισε σε υψηλές θέσεις και η αλήθεια είναι ότι δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση αυτό, καθώς η Αυστρία μπορεί να είναι η πατρίδα μεγάλων κλασσικών συνθετών, όμως η σύγχρονη μουσική της σκηνή είναι από αδιάφορη έως ανυπόφορη, κάτι που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι Αυστριακοί, οι οποίοι προτιμούν τους Γερμανούς καλλιτέχνες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι Αυστριακοί τραγουδιστές ή συγκροτήματα που είναι αρκετά δημοφιλείς. Πάρτε μια ιδέα:
Christina Stürmer - Millionen Lichter  (2013)
Σύγχρονη αυστριακή ποπ από μια τραγουδίστρια, που αναδείχθηκε από ένα αυστριακό τάλεντ σόου το 2002, όπου είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι αρκετά καλό και θα μπορούσε να κάνει μια πιο διεθνή καριέρα, αν δεν ήταν τόσο ενοχλητική η γερμανική γλώσσα. 


Klangkarussell - Sonnentanz  (2013)
Χωρίς στίχους, ένα χάουζ κομμάτι, ό,τι πρέπει για ένα χαλαρωτικό απόγευμα καλοκαιριού.


SheSays - Rosegardens  (2006)
"Shesays" ονομαζόταν ένα αυστριακό ροκ συγκρότημα, που έγινε αρκετά δημοφιλές στην Αυστρία μετά τη νίκη του σ' ένα διαγωνισμό για μπάντες το 2006, αλλά διαλύθηκε τρία χρόνια αργότερα. Ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του συγκροτήματος - όλα αγγλόφωνα - ήταν το :"Rosegardens".


Trackshittaz - Oida Taunz!  (2010)
Οι Trackshittaz είναι ένα δημοφιλές χιπ-χοπ συγκρότημα που εκπροσώπησε την Αυστρία στη Γιουροβίζιον χωρίς επιτυχία το 2012 - και μετά άρχισε να εξαφανίζεται. Η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία ήταν το 2011 με το συγκεκριμένο τραγούδι, που επίσης είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, όμως δεν τα κατάφερε - παραδόξως, μιας και ήταν νούμερο ένα στα αυστριακά τσαρτ.


Φυσικά, ένα αφιέρωμα στην ποπ μουσική σκηνή της Αυστρίας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει έστω μια αναφορά στον Falco, τον Αυστριακό τραγουδιστή που εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, δεκάξι χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 40 ετών, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα. Ο Φάλκο υπήρξε επίσης ο μοναδικός γερμανόφωνος τραγουδιστής που είδε τραγούδι του ν' ανεβαίνει στο νούμερο ένα του αμερικάνικου τσαρτ (Billboard). Ήταν το 1985 με το αρκετά προχωρημένο μουσικά για την εποχή του "Rock Me Amadeus".


Επίσης, αυστριακό είναι το ροκ συγκρότημα Opus, που τραγούδησε το πολύ γνωστό, αγγλόφωνο τραγούδι "Live Is Life" - επίσης το 1985.


Και βέβαια, οι Αυστριακοί δεν ακούν μόνο ποπ και ροκ τραγούδια, αλλά έχουν το δικό τους μουσικό είδος, το επονομαζόμενο "σλάγκερ", που για τους γερμανόφωνους είναι ό,τι για εμάς το λαϊκό τραγούδι. Εκείνοι το αγαπούν με πάθος κι εμείς απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό! Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2012 η χώρα είχε συγκλονιστεί από την αποκάλυψη ότι το δημοφιλέστερο εδώ και δεκαετίες συγκρότημα Kastelruther Spatzen εξαπατούσε το κοινό, καθώς οι ηχογραφήσεις δεν γίνονταν από τα μέλη του, αλλά από άλλους μουσικούς.
Ένα από τα πιο "χοτ" νέα ονόματα του αυστριακού σλάγκερ είναι ο Andreas Gabaliers. Αυτό είναι το τραγούδι του "I sing a Liad für di" (2011).



Σχετικά θέματα:
7 τραγούδια γνωριμίας με την ισπανική ποπ της τελευταίας 12ετίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου