15 Μαΐου 2014

Πώς οι αρχαίοι Έλληνες ενέπνευσαν τον δημιουργό του κύβου του Ρούμπικ


Αποτελείται από 54 χρωματιστά τετράγωνα. Έχει 43.252.003.274.489.856.000 πιθανούς συνδυασμούς, όμως μόνο ο ένας είναι ο σωστός. Ο κύβος του Ρούμπικ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1974 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα και καθηγητή Έρνο Ρούμπικ, για να κρατήσει απασχολημένους τους φοιτητές του. Ωστόσο, το έξυπνο, όσο και δύσκολο αυτό παζλ ξέφυγε από τα όρια της πανεπιστημιακής αίθουσας και εξελίχθηκε σ' ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια παγκοσμίως. Σαράντα χρόνια μετά, η δημοτικότητά του παραμένει στα ύψη και ο Έρνο Ρούμπικ έδωσε πριν από λίγες ημέρες μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, όπου αναφέρθηκε στον περίφημο κύβο, από πού άντλησε την ιδέα για τη δημιουργία, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την έννοια της επιτυχίας.

Όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, ο ίδιος πάντοτε εντυπωσιαζόταν από τις ικανότητες του ανθρώπινου μυαλού να λύνει προβλήματα. Μάλιστα, έκανα ιδιαίτερη αναφορά στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι "πέτυχαν να υπολογίσουν τη διάμετρο της Γης χωρίς δορυφόρους ή τον σύγχρονο εξοπλισμό". Επίσης, πάντα του άρεσε η τεχνολογία και τα διάφορα γκάτζετ, πράγματα τα οποία έμαθα από τον μηχανικό πατέρα του κι έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει κάτι που "εκπαιδεύει το μυαλό να λύνει προβλήματα, με την πίστη ότι είναι δυνατό να τα λύσει". 
Ποια είναι, όμως, η απάντηση του Έρνο Ρούμπικ στο ερώτημα γιατί ο κύβος που επινόησε συνεχίζει να είναι τόσο δημοφιλής σε εκατομμύρια ανθρώπους; "Στον πυρήνα του, είναι ένα μικρό μοντέλο του σύμπαντος, όπου απλά στοιχεία συνδυάζονται και γίνονται πολύ περίπλοκες φόρμες. Στην αρχή, νομίζεις ότι ο μόνος τρόπος για να λύσεις τον κύβο είναι να πας πίσω, εκεί που άρχισες, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχει μόνο μία λύση, όμως υπάρχουν άπειροι τρόποι για να φτάσεις εκεί και αυτή είναι η γοητεία της ζωής. Το να έχεις το θάρρος να εξερευνήσεις το άγνωστο".
Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί πετυχημένος απλά και μόνο για την πολύ πετυχημένη εφεύρεσή του: "Συχνά αναρωτιέμαι. Τι είναι επιτυχία: Να κερδίσεις χρήματα; Να γίνεις διάσημος; Ναι, αλλά δεν είναι αρκετά. Για μένα σημαίνει να βρεις την εσωτερική ειρήνη και να κάνεις πράγματα που να σ' ενδιαφέρουν".

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Έρνο Ρούμπικ στην αγγλόφωνη σελίδα της La Stampa εδώ: 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου