5 Αυγούστου 2014

Σε ποιες πόλεις του κόσμου το ταξί είναι μέσο.. προς αποφυγή μεταφοράς


Οι ταξιτζήδες της Αθήνας μπορούν ν' αναθαρρήσουν. Δεν είναι και τόσο ακριβοί, συγκρινόμενοι με τους συναδέλφους τους από άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Ή τέλος πάντων αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα έρευνας γερμανικής εταιρίας μάρκετινγκ, που δημοσιεύτηκε στην ελβετική εφημερίδα 20 Minutes, σχετικά με τις ταρίφες των ταξί σε 18 πόλεις του κόσμου. Το ενδιαφέρον της ελβετικής εφημερίδας δεν είναι περίεργο, αφού ως τα ακριβότερα και με διαφορά μετρήθηκαν τα ταξί της Ζυρίχης, σε σημείο ο επισκέπτης, που θέλει να περιηγηθεί στους δρόμους της ν' αναφωνήσει "με τα πόδια, καλύτερα με τα πόδια", όπως η Κατερίνα Σοφιανού.

Οι 10 μεγάλες πόλεις του κόσμου με τα ακριβότερα ταξί είναι:
(οι τιμές αφορούν το κόστος σε δολάρια ανά 3 km συν τα επιπλέον έξοδα, πχ. σημαία)
1. Ζυρίχη 19.17 $
2. Άμστερνταμ  12.38 $
3. Μόναχο  10.93 $
4. Λονδίνο  11.87 $
5. Στοκχόλμη  11.82 $
6. Βερολίνο  11.75 $
7. Βιέννη  10.80 $
8. Φρανκφούρτη  10.79 $
9. Σίδνεϊ  9.36 $
10. Μελβούρνη  8.34 $

Φυσικά, το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία ελβετική πόλη στον κατάλογο, δεν σημαίνει ότι στις άλλες πόλεις της Ελβετίας τα ταξί είναι πολύ φτηνότερα, αφού σε κάθε χώρα οι ταρίφες προκύπτουν και ανάλογα με το κόστος ζωής. Εδώ είναι και η αδυναμία της έρευνας, που φαίνεται ν' απευθύνεται μάλλον στους τουρίστες, με τη διαφορά ότι γενικά οι ταξιτζήδες μεταφέρουν κυρίως συμπατριώτες τους παρά τους ξένους επισκέπτες, ενώ τα έσοδά τους θα πρέπει να αντιστοιχούν και στα έξοδα που κάνουν για να συντηρηθούν, αφού οι οικονομικές τους υποχρεώσεις αντιστοιχούν στο επίπεδο και την ποιότητα ζωής της χώρας, όπου ζουν και εργάζονται.
Για την ιστορία, ν' αναφέρουμε ότι, όπως διαβάζω στο athensairporttaxi.com, στην ελληνική πρωτεύουσα το κόμιστρο κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι 0.65 € ανά χιλιόμετρο,  που με τις εξτρά χρεώσεις (σημαία, αποσκευές, παραλαβή από αεροδρόμιο κλπ.) το συνολικό ποσό μπορεί ν' ανέβει σημαντικά και πάντως δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.27 € (ή 4.38 $).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου