5 Αυγούστου 2014

Smartphone uber alles: Πώς τα "έξυπνα" τηλέφωνα έχουν αλλάξει τις ζωές μας

Από την εποχή που η τεχνολογία άρχισε να εισβάλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ένα από τα όνειρα κάθε εφευρέτη ήταν η δημιουργία ενός πολυμηχανήματος, που θ' αντικαταστήσει δεκάδες άλλα και θα ρυθμίζει κατ' αποκλειστικά την ζωή μας από το πρωί ως το βράδυ. Μήπως το smartphone είναι το πρώτο μηχάνημα, που μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κατάφερε το μέχρι πριν λίγα χρόνια ακατόρθωτο; Γιατί μπορεί να ξεκίνησε ως ένα εξελιγμένο "τηλέφωνο", στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Χάρη στα "έξυπνα τηλέφωνα" έχουμε αρχίσει να λέμε "αντίο" σε μια σειρά από άλλες συσυκευές, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σημαντικές:
- το σταθερό τηλέφωνο: Ποιος χρειάζεται ένα σταθερό στο σπίτι του, όταν μπορεί να έχει το τηλέφωνό του μέσα στην τσέπη του και μάλιστα διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή; Και φυσικά, το smartphone δεν έχει περιορισμένη εμβέλεια όπως το ασύρματο, αλλά πιάνει παντού.
- το κλασικό κινητό τηλέφωνο: Με τις περιορισμένες δυνατότητές του και την μπαταρία που τελειώνει μετά από ένα τηλεφώνημα (και κάτι), μοιάζει σχεδόν προϊστορικό  - κι ας ήταν μια από τις τεχνολογικές επαναστάσεις των τελών του 20ου αιώνα, η αφορμή για να έχουμε το εξελιγμένο μοντέλο του "έξυπνου" τηλεφώνου
- τον ηλεκτρονικό υπολογιστή: Δεν χρειάζεται να είμαστε στο σπίτι, ούτε να κουβαλάμε ολόκληρο λάπτοπ (ή έστω ένα ipad) για να ελέγξουμε τα e-mails, να τσατάρουμε με φίλους στα σόσιαλ μίντια, να γκουκλάρουμε ό,τι θέλουμε ή να ενημερωθούμε για κάθε τελευταία είδηση. Τα "έξυπνα" τηλέφωνα έχουν μετατρέψει το ίντερνετ σε μια πολύ απλή υπόθεση με μοναδικό ελάττωμα - προς το παρόν τουλάχιστον - το ότι δεν έχει αρκετή μνήμη, ώστε να μπορούμε και να κατεβάζουμε ή ν' αποθηκεύουμε μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες).
- την τηλεόραση: Σχεδόν όλα τα κανάλια πλέον προσφέρουν live streaming, ενώ η μεγάλη οθόνη των smartphones επιτρέπει την παρακολούθηση, χωρίς να φοβόμαστε μην μας βγει το μάτι.
- το ραδιόφωνο: Σε τι χρειάζεται πλέον το ραδιόφωνο, όταν μπορούμε να επιλέξουμε όποιον σταθμό θέλουμε από το εξελιγμένο κινητό τηλέφωνό;
- το mp3 player: Ο καθένας δημιουργεί την playlist που επιθυμεί και απολαμβάνει τα αγαπημένα του τραγούδια (με ακουστικά ή χωρίς, μόνος ή με παρέα), όπου και όποτε το επιθυμεί.
- cd player: για τους ίδιους λόγους.
- τη φωτογραφική μηχανή: Με εξαιρετική ανάλυση, τα τηλέφωνα βγάζουν πλέον τέλειες φωτογραφίες, τις οποίες μπορούμε μάλιστα να σβήσουμε επί τόπου, αν δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, ενώ δεν χρειάζεται ν' ανησυχούμε μήπως εξαντληθούν οι στάσεις
- τη βιντεοκάμερα: Ποιος ο λόγος να κουβαλάμε ολόκληρη κάμερα, έστω και τις μικρές ψηφιακές, όταν το πρόβλημα λύνεται με το πολύ πιο ελαφρύ και εύχρηστο smartphone; Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι τα πρώτα της βήματα κάνει και η προσπάθεια κινηματογράφησης ολόκληρων ταινιών αποκλειστικά με smartphones!
- το ρολόι και το ξυπνητήρι: Ok, αυτά αντικαθίστανται επάξια και μ' ένα παραδοσιακό κινητό, όμως το smartphone έχει επιπλέον και το πλεονέκτημα της κομψότητας (και όσον αφορά το ξυπνητήρι, το πλεονέκτημα της μπαταρίας με xxl διάρκεια)
- τα μηχανήματα εγγραφής: Τέρμα στα κασετοφωνάκια, ναι στην εγγραφή ήχου από τα smartphones - αρκεί να ξέρει ο απέναντι ότι τον ηχογραφούμε.
- το GPS: Αν το GPS κατάργησε την ανάγκη να κουβαλάμε στο αυτοκίνητο τους παλιούς, τεράστιους και δύσχρηστους χάρτες, αυτοί παίρνουν την εκδίκησή τους μέσω των "έξυπνων" τηλεφώνων, που και το στίγμα εντοπίζουν αμέσως και δίνουν εγγυημένα σωστές οδηγίες κατεύθυνσης.
Επιπλέον, τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν διεισδύσει σε πολλούς ακόμη τομείς της ζωής μας - ή τέλος πάντων αυτό έχει συμβεί σε πολλές ξένες χώρες -. χάρη σε πρωτοποριακά apps, που για παράδειγμα βοηθούν τους Ισλανδούς ν' ανακαλύψουν το γενεαλογικό δέντρο του υποψήφιου φλερτ τους σε βάθος πολλών γενεών, επιτρέπει τους Ολλανδούς τηλεθεατές να συμμετάσχουν "ζωντανά" σ' ένα τηλεπαιχνίδι, προστατεύει τους Αμερικανούς από την οδήγηση μετά από μεθύσι κλπ.
Και βέβαια βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Το μέλλον είναι ακόμη μπροστά και οι προκλήσεις πολλές, ώστε τα "έξυπνα" τηλέφωνα να εισβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ζωή μας και ν' αλλάξουν καταλυτικά τη σχέση μας με την τεχνολογία. Κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι το αντίτιμο όλων αυτών είναι ότι χάνεται η ανθρώπινη επικοινωνία. Μόνο που είναι στο χέρι μας αν αυτό τελικά συμβεί ή όχι. Δεν φταίει η τεχνολογία για την αποξένωση των ανθρώπων, αλλά ο κακός τρόπος που τη χειριζόμαστε!



Σχετικά θέματα:
"Η τεχνολογία ποτέ δεν θα υποκαταστήσει την αγάπη": Το σπουδαίο μήνυμα μιας τρυφερής διαφήμισης [βίντεο]
Τα smartphones σκότωσαν το πιο πετυχημένο (όσο και εκνευριστικό) ringtone
10 συμβουλές για να προστατεύσεις τα προσωπικά δεδομένα σου στο smartphone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου