Την παροιμία "ουδέν κακόν αμιγές καλού" φαίνεται ότι είχαν υπόψη τους οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων το 1914, καθώς μετά το ξέσπασμα του ευρωπαϊκού πολέμου, που θα εξελισσόταν σε παγκόσμιος τα επόμενα χρόνια, σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ένα είδος ελληνικής μόδας, η οποία μέχρι τότε ήταν πρακτικά ανύπαρκτη, πλήρως υποταγμένη στις επιταγές των παρισινών σχεδιαστών.
Μ' αυτό το σκεπτικό, τα Χριστούγεννα του 1914 κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα με τίτλο "Ελληνική Μόδα", που διατίθετο από τα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων στην πλατεία Συντάγματος (Όθωνος 4) έναντι 3 δραχμών (2 δρχ. για τα μέλη). Το λεύκωμα περιελάμβανε 24 σκίτσα, που απεικόνιζαν "είκοσι τέσσαρα φιγουρίνια του συρμού", κατά την έκφραση μιας εφημερίδας, εμπνευσμένα κατ' αρχήν από τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Τραπεζούντας, της Σκύρου, του Τρίκερι και της Ρόδου, οι οποίες βέβαια συνδυάζονταν με τις πιο πρόσφατες τάσεις της μόδας.
Όπως καταλαβαίνουμε, οι προσπάθειες δημιουργίας μιας ελληνικής σχολής στη γυναικεία μόδα περιορίζονταν κατ' αρχήν σε επίπεδο σκιτσογραφιών, που έφεραν τις υπογραφές μελών του Λυκείου και συγκεκριμένα των κυριών και δεσποινίδων Παπαδημάκη, Γεωργαντά, Σκούφου, Ναυπλιώτου, Δρακονταειδή, Καλλάρη, Κοκοράβα και Κολυβά.
Ένα δείγμα γραφής ήταν το παρακάτω σχέδιο, το οποίο υπέγραφε η Μ. Δρακονταειδή.
Η φωτογραφία χάνει σε σχέση με το πρωτότυπο, καθώς είναι ασπρόμαυρη φωτοτυπία, όμως το μειονέκτημα αναπληρώνεται από την εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή της ενδυμασίας:
Φόρεμα περιπάτου Τρικέρι, κατασκευασμένο από σκουροπράσινο μάλλινο ύφασμα. Η ζώνη γίνεται από μεταξωτό ή βελούδο χρώματος βυσσινί και διακοσμείται με ένα στενό βολάν από πράσινο μεταξωτό, του ιδίου χρώματος με το φόρεμα. Η κάτω φούστα, ο γιακάς και τα άκρα των μανικιών είναι στολισμένα με βυσσινί κεντήματα ελληνικά ή από λαχούρι. Το επιστήθιο είναι μεταξωτό, λευκό στην άκρη, στολισμένο με μπιμπίλα. Πίσω η πλάτη είναι ευθεία, όπως και η ζώνη με το ίδιο στόλισμα.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου