16 Νοεμβρίου 2018

Πώς το "τελευταίο μπέργκερ που πουλήθηκε στην Ισλανδία" διατηρείται αναλλοίωτο επί εννιά χρόνια!

Μπορεί η Ισλανδία να ήταν το χαϊδεμένο κράτος των ΗΠΑ ήδη από το 1941, όταν η ισλανδική κυβέρνηση προσκάλεσε τους Αμερικανούς ν' αναλάβουν την άμυνα της χώρας σε δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς, όμως ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της μεταπολεμικής αμερικανικής οικονομίας, η αλυσίδα φαστ φουντ McDonald's, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ μόλις στις 9 Σεπτεμβρίου 1993, όταν στην Ελλάδα το πρώτο εστιατόριο McDonald's είχε εγκαινιαστεί σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα (12 Νοεμβρίου 1991). Στην Ισλανδία βέβαια το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς στα εγκαίνια έδωσε το παρόν και ο τότε πρωθυπουργός  της χώρας. 

Πάντως τα ισλανδικά McDonald's δεν άντεξαν στο χρόνο. Στις 31 Οκτωβρίου 2009, δεκατρείς μήνες μετά τη χρεωκοπία της ισλανδικής οικονομίας, το τελευταίο εστιατόριο McDonald's της Ισλανδίας έκλεισε οριστικά τις πόρτες του. Το γεγονός προκάλεσε τεράστια θλίψη στους Ισλανδούς, η οποία έσπευσαν κατά χιλιάδες (δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισλανδικών ΜΜΕ) για ν' απολαύσουν ένα τελευταίο χάμπουργκερ. 

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Χγιόρτουρ Σμάρασαον (Hjörtur Smárason), ο οποίος όμως αγόρασε ένα τελευταίο γεύμα, όμως όχι για να το φάει, αλλά για να το... φυλάξει! Κράτησε το γεύμα (τσίζμπεργκερ και πατάτες) μέσα στη σακούλα, όπως ακριβώς το αγόρασε και το άφησε σ' ένα ράφι στο γκαράζ του σπιτιού του. Τρία χρόνια μετά, με έκπληξη διαπίστωσε ότι το γεύμα φαινόταν ολόιδιο. Ο χρόνος - και τα άφθονα συντηρητικά βεβαίως βεβαίως - άφησαν το τζίμπεργκερ και τις πατάτες αναλλοίωτες!

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Χγιόρτουρ Σμάρασον ήταν να δωρίσει το σακουλάκι με το φαγητό στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, όπου παρέμεινε μέχρι τα τέλη 2014 με αρχές 2015. Τότε οι υπεύθυνοι του Μουσείου του το επέστρεψαν ύστερα από την εκτίμηση ενός ειδικού ότι το μπέργκερ δεν θα άντεχε για πολύ ακόμη. Όμως ο Χγιόρτουρ τον διέψευσε. Αντί να πετάξει το σακουλάκι με το φαγητό στα σκουπίδια το δώρισε σ' ένα πανδοχείο, το Bus Hostel Reykjavík, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε τη φασαρία γύρω από το "τελευταίο μπέργκερ που πουλήθηκε στην  Ισλανδία" (ακόμη κι αν τυπικά αυτό δεν ήταν όντως το τελευταίο) για αυτοδιαφήμιση. Τοποθέτησε μια web-camera, που παρακολουθούσε νύχτα μέρα το τζίζμπεργκερ και τις πατάτες και μετέδιδε τις εικόνες on-line από ειδική ιστοσελίδα, η οποία πάντως δεν λειτουργεί τη στιγμή που γράφεται αυτό το αρθράκι - χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα υπερβολικά συντηρητικά σταμάτησαν να διατηρούν αναλλοίωτο το γεύμα του 2009!

Εδώ βλέπετε μία φωτογραφία από την web κάμερα του Bus Hostel, στις 30 Ιανουαρίου 2018:

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τον McDonald's, η μη αποσύνθεση του φαγητού μετά από τόσα χρόνια οφείλεται στην "έλλειψη αρκετής υγρασίας". Με άλλα λόγια, "αν το φαγητό είναι ή γίνει αρκετά ξηρό, είναι απίθανο να αναπτυχθούν μούχλα ή βακτήρια ή να αποσυντεθεί", ώστε ακόμα και το σπιτικό φαγητό μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, "αν το αφήσουμε να αφυφδατωθεί".  

Πάντως η νοσταλγία των  Ισλανδών για τα μπέργκερ των McDonald's παραμένει - κι ας έχουν περάσει εννιά χρόνια από τη μέρα που τα αποχαιρέτησαν. Το Σεπτέμβριο του 2016 αποτέλεσε είδηση το γεγονός ότι ένας Ισλανδός έλαβε μέσω ταχυδρομείου ένα χάμπουργκερ από εστιατόριο McDonald's της Ουγγαρίας! Παρότι δε οι Ισλανδοί έχουν εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες σχετικά με την εισαγωγή κρέατος, το τελωνείο επέτρεψε την είσοδο του χάμπουργκερ στη χώρα, επειδή το μπέργκερ ήταν ήδη καλοψημένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου