22 Μαΐου 2012

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΙΚΕΑ!


Θα ομολογήσω κι εγώ την αμαρτία μου. Δύο φορές μπήκα στην αρκετά ταλαίπωρη διαδικασία να ανέβω σε ένα αστικό λεωφορείο με προορισμό το ΙΚΕΑ, όχι όμως για να αγοράσω κάτι ή να δω τα έπιπλα της έκθεσης (αυτά τα προσπέρασα μάλλον γρήγορα), αλλά για... να φάω τα περιβόητα σουηδικά κεφτεδάκια στο εστιατόριο του πολυκαταστήματος που ειδικεύεται σε ό,τι αφορά το σπίτι. Αν μάλιστα δεν ήταν τόσο μακρινή η διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσω με το αστικό (κάτι λιγότερο από μία ώρα) ή αν είχα δικό μου αυτοκίνητο, ώστε να γλιτώσω χρόνο στους δρόμους της πόλης, ενδεχομένως να το έκανα πολύ περισσότερες φορές. Οι Ισλανδοί πάντως έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους το εστιατόριο του ΙΚΕΑ, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η ισλανδική εφημερίδα Morgunbladid, ένας μέσος Ισλανδός επισκέπτεται το εστιατόριο του τοπικού ΙΚΕΑ επτά με οκτώ φορές το χρόνο. 
Αν και το κατάστημα διαθέτει και νοστιμιές της εθνικής κουζίνας, ωστόσο το πιο αγαπημένο φαγητό του μενού είναι τα σουηδικά κεφτεδάκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο παράγονται συνολικά 440.000 ζεστά γεύματα, 150.000 χοτ ντογκ και 100.000 κέικ ή άλλα γλυκίσματα, ενώ προσφέρονται 140.000 παγωτά και 230.000 ποτά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το εστιατόριο του ισλανδικού ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί κάθε εβδομάδα για τα γεύματά του 2 τόνους πατάτες και 7 τόνους κρέατος. Η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή πάντως παρατηρείται την "Καθαρή Τρίτη" (η αντίστοιχη μέρα της δικής μας Καθαρής Δευτέρας), όταν το παραδοσιακό γεύμα της ημέρας για τους Ισλανδούς είναι το αλατισμένο κρέας μαγειρεμένο με κίτρινα φασόλια. Υπολογίζεται ότι τρεις με τέσσερις χιλιάδες Ισλανδοί επισκέπτονται τη συγκεκριμένη ημέρα το εστιατόριο του ΙΚΕΑ της χώρας τους. Να σημειωθεί δε ότι ο συνολικός πληθυσμός της βορειοευρωπαϊκής αυτής χώρας ανέρχεται στους 320.000, ενώ στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Ρέυκιαβικ κατοικούν τα δύο τρίτα αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου