20 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες.... Έτσι, λοιπόν, και η 20η Νοεμβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για κάποιους λαούς. 
- Στο Μεξικό η 20η Νοεμβρίου τιμάται ως η Ημέρα της Επανάστασης (Día de la Revolución) εναντίον του δικτάτορα Porfirio Díaz. 
- Στη Βραζιλία η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα Συνειδητοποίησης των Μαύρων (Dia da Consciência Negra) και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των σκλάβων της χώρας, των αδικιών που υπέστησαν αλλά και μια αναγνώριση της συμβολής τους στη διαμόρφωση του βραζιλιάνικου κράτους. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς στις 20 Νοεμβρίου 1695 εκτελέστηκε από τους Πορτογάλους επικυρίαρχους ο εθνικός ήρωας της Βραζιλίας Zumbi dos Palmares ηγέτης ενός κινήματος ανεξαρτησίας σκλάβων στην περιοχή Palmares, που έληξε άδοξα μετά το θάνατό του. 
- Στο Βιετνάμ η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους δασκάλους και ονομάζεται φυσικά Ημέρα των Δασκάλων (Ngày nhà giáo Việt Nam). Αξίζει να σημειωθεί ότι 74 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μία ημέρα του έτους αφιερωμένη στους δασκάλους, μεταξύ αυτών και πολλές ευρωπαϊκές - ουσιαστικά όλες οι χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ - όχι όμως και η Ελλάδα. 
- Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι σαν σήμερα ο ΟΗΕ υιοθέτησε δύο πολύ σημαντικά κείμενα για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού: τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959 και τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου