24 Νοεμβρίου 2011

THE AMAZING RACE


11 ομάδες, από δύο παίκτες η καθεμιά. Ένα ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Ριψοκίνδυνες αποστολές. Συναισθηματικές καταρρεύσεις, απογοητεύσεις, αλλά και πείσμα, προσπάθεια για την επίτευξη του ανέφικτου. Και στο τέλος, ο κρυμμένος θησαυρός του 1.000.000 δολαρίων για μία μόνο ομάδα. Την καλύτερη. Ή την πιο τυχερή. Αυτό είναι το “The Amazing Race” (ή Ο Καταπληκτικός Αγώνας στα ελληνικά), ένα είδος ταξιδιωτικού ριάλιτι τηλεπαιχνιδιού που στην Ελλάδα οι κάτοχοι συνδρομητικής – δορυφορικής τηλεόρασης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν καθημερινά από το FX. Αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα προβάλλεται ο δωδέκατος κύκλος, ενώ στις ΗΠΑ βρίσκονται στον 19ο κύκλο του παιχνιδιού, ενώ την άνοιξη θα προβληθεί ο εικοστός κύκλος (κάθε σαιζόν προβάλλονται δύο κύκλοι).
Οι κανόνες είναι απλοί. Το παιχνίδι διεξάγεται σε γύρους. Σε κάθε γύρο οι ομάδες επισκέπτονται από μια χώρα, χωρίς να τη γνωρίζουν εκ των προτέρων ταξιδεύοντας πολλές φορές από την ασφυκτική ζέστη της Αφρικής στην παγωμένη βόρεια Ευρώπη και μετά πάλι πίσω στην τροπική ζώνη. Στο τέλος του παιχνιδιού θα έχουν επισκεφτεί χώρες από όλες τις ηπείρους. Την ένατη μάλιστα σαιζόν ένας γύρος του παιχνιδιού έλαβε χώρα και στην Ελλάδα. Στην αρχή κάθε γύρου δίδεται στις ομάδες ορισμένο χρηματικό ποσό και ένα στοιχείο για το που θα πάνε μετά. Ουσιαστικά το παιχνίδι διεξάγεται με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν οι παίχτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, επισκεπτόμενοι στις χώρες και εκτελώντας τις εντολές που τους ζητούνται σε αυτά. Η μετακίνηση των παικτών γίνεται με όλα τα μεταφορικά μέσα, αλλά οι ίδιες οι ομάδες έχουν την ευθύνη να βρουν τον γρηγορότερο τρόπο να μετακινηθούν ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα.
Βέβαια, σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι μόνο η προβολή των αξιοθέατων του κάθε κράτους. Στη διάρκεια του ταξιδιού εκτελούνται διάφορες αποστολές, οι οποίες συνδέονται με τον τρόπο ζωής και την ιστορία της κάθε χώρας, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Οι αποστολές άλλες φορές εκτελούνται από κοινού από τους δύο παίκτες μιας ομάδας ή από τον ένα από αυτούς – ανάλογα με το τι θα ζητηθεί - και συνήθως απαιτούν σωματική δύναμη ή πιο απλά καθαρή σκέψη και λογική. Το βασικό στοιχείο είναι η ανταγωνιστικότητα, που από άλλους εκλαμβάνεται ως άμιλλα και από άλλους ως αγώνας μέχρι τελικής εξόντωσης του αντιπάλου. Χαρακτηριστική είναι η ένταση σε κάθε γύρο του παιχνιδιού, όταν όλες οι ομάδες συνήθως μαζεύονται σε ένα αεροδρόμιο και ανταγωνίζονται ποιοι θα προλάβουν να κλείσουν πρώτοι την πτήση που θα τους μεταφέρει γρηγορότερα από τις άλλες ομάδες στον επόμενο προορισμό, όπως και η χαρά των παικτών με τις ατυχίες των άλλων, όπως π.χ. αν σκάσει το λάστιχο στο αυτοκίνητο της αντίπαλης ομάδας.
Στο τέλος κάθε γύρου η τελευταία ομάδα αποκλείεται, εκτός αν είναι τυχερή και τύχει σε γύρο μη αποκλεισμού, όπου οι τελευταίοι τιμωρούνται με ποινή και δυσκολεύεται το έργο τους στον επόμενο γύρο. Η πρώτη ομάδα του κάθε γύρου κερδίζει από ένα ακριβό δώρο, συνήθως υπερπολυτελή ταξίδια με διαμονή σε υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις, αλλά δε λείπουν και πιο συμβατικά δώρα. Ο μεγάλος στόχος όμως όλων είναι άλλος. Στον τελευταίο γύρο, ο οποίος πάντα πραγματοποιείται σε αμερικανικό έδαφος, απομένουν δύο ή τρεις ομάδες και οποία ομάδα είναι ικανότερη ή σταθεί πιο τυχερή - γιατί συμβαίνουν και αδικίες στο παιχνίδι, ένα άλλο στοιχείο της εθιστικής γοητείας του – θα κερδίσει το 1.000.000 δολάρια υπό τις επευφημίες των συμπαικτών που αποχώρησαν νωρίτερα.
Παράλληλα, όμως, δε λείπουν οι εντάσεις και μεταξύ των μελών της ίδιας ομάδας, το άλλο juicy στοιχείο του παιχνιδιού. Οι παίκτες της κάθε ομάδας έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Μπορούν να είναι είτε παιδικοί φίλοι, είτε νιόπαντροι, είτε παντρεμένοι πολλά χρόνια με προβληματική σχέση την οποία θέλουν να αποκαταστήσουν, γονιός με παιδί (ενήλικα) που δεν επικοινωνούν και επίσης θέλουν να χτίσουν τη σχέση τους, ομοφυλόφιλα ζευγάρια, συνταξιούχοι που αγαπούν τα ταξίδια και την περιπέτεια, γυμνασμένοι, αγύμναστοι, χίπιδες, γκοθάδες, βασίλισσες ομορφιάς, πρώην τοξικομανείς σε απεξάρτηση, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αλλά κυρίως δυνατές προσωπικότητες, μια μικρογραφία της αμερικάνικης κοινωνίας τόσο όσο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Χαρακτηριστική φιγούρα του παιχνιδιού είναι ο παρουσιαστής του, Φιλ Κίγκαν, από τα χείλη του οποίου κρέμονται οι παίχτες. Ο Φιλ, πέρα από τα συνεχή δωρεάν ταξίδια σε όλο τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, έχει το «δύσκολο» έργο να ενημερώνει τους τηλεθεατές για τις αποστολές των παικτών και να ανακοινώνει στις ομάδες τη θέση του τερματισμού τους στον κάθε γύρο του παιχνιδιού μετά από μια δραματική παύση αυξάνοντας την αγωνία τους στα ύψη. Η ατάκα προς την τελευταία ομάδα του κάθε γύρου είναι σταθερή: «You are the last team to arrive. I am sorry to tell you that you have been eliminated from the race».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου