20 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ "ΦΑΚΕΛΑΚΙ" ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ


Η σημερινή Ημέρα των Δασκάλων είναι πραγματικά πολύ σημαντική για τους Βιετναμέζους, οι οποίοι τιμούν τους δασκάλους του όχι μόνο με κάρτες ή προφορικές ευχές αλλά και με δώρα. Και ενώ παλαιότερα το συνηθισμένο δώρο ήταν ένα ωραίο μπουκέτο από πολύχρωμα λουλούδια, τα τελευταία χρόνια το πλέον συνηθισμένο δώρο των μαθητών προς τους δασκάλους τους είναι το ... φακελάκι!
Μην τρίβετε τα μάτια σας! Καλά διαβάσατε. Οι μαθητές προσφέρουν ως δώρο ένα φάκελο με χρηματικό εννοείται περιεχόμενο, όχι όμως για να δωροδοκήσουν τους δασκάλους τους και να πάρουν καλύτερο βαθμό, αλλά για να αγοράσουν μόνοι τους ότι δώρο θέλουν στον εαυτό τους, καθώς ωραία μεν τα λουλούδια, γρήγορα όμως μαραίνονται.
Το συνηθισμένο ποσό σε αυτά τα πρωτότυπα φακελάκια ανέρχεται στα 500.000 dong - το τοπικό νόμισμα. Μη σας φαίνονται πολλά όμως, καθώς 1 € ισούται με 28.400 dong. Επομένως τα 500.000 dongs αντιστοιχούν μόλις σε 17,53 €. Προσοχή, όμως! Αυτό είναι το συνηθισμένο ποσό για το φακελάκι ενός δασκάλου. Αν ένας μαθητής του γυμνασίου έχει οκτώ καθηγητές, τότε ο Βιετναμέζος γονιός θα πρέπει να ξοδέψει κυριολεκτικά ... εκατομμύρια.
Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που προσφέρουν διαφορετικά ποσά στους δασκάλους ανάλογα με τη σπουδαιότητα του μαθήματος. Όσο για τους χουβαρντάδες γονείς; Πιστεύουν ότι αν δεν προσφέρουν χρήματα στους δασκάλους των παιδιών τους, στη συνέχεια αυτοί θα τα αγνοούν στην ώρα του μαθήματος και στο τέλος θα τους βάλουν κακούς βαθμούς.  Χμμ....αυτό δε μου κάνει τόσο αθώο! Τελικά μάλλον περί ωραιοποιημένης δωροδοκίας πρόκειται και στο μακρινό Βιετνάμ...
Απ΄ ότι φαίνεται λοιπόν, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο δάσκαλος, ο οποίος αν μαζέψει τριάντα - ή και περισσότερα - φακελάκια από τους μαθητές του, κερδίζει ένα εξτρά μηνιάτικο! Και επειδή φαίνεται να το έχουν συνήθειο οι Βιετναμέζοι να δίνουν φακελάκια με χρήματα αντί για δώρα και σε άλλες γιορτές, δεν είναι λίγοι οι δάσκαλοι που καταλήγουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα με αυτόν τον τρόπο αντί με τους μισθούς από τον κράτος.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι αυτή η πρακτική αποτελεί περισσότερο συνήθεια των πιο πλούσιων αστικών περιοχών της χώρας, καθώς στις αγροτικές περιοχές οι πιο φτωχοί πληθυσμοί δεν έχουν τις πολυτέλειες για περιττά έξοδα και αρκούνται στα πιο πατροπαράδοτα λουλούδια ως δώρο.
Όπως και να ΄χει, μία είναι η ουσία: Το φακελάκι παρότι ελληνική πατέντα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και τελικά.. αθάνατο!

Πηγή: http://english.vietnamnet.vn/en/education/15478/teachers--yearly-income-less-than-the-teachers--day-s-income-.html

Διάβασε επίσης:
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου