25 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, ακριβώς ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, αν και το κλίμα στην χώρα δεν είναι εορταστικό. Σήμερα είναι η γιορτή της αγίας Αικατερίνης ανοίγοντας σιγά σιγά έναν κύκλο σημαντικών εορτών για το Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο.
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική σε πολλά κράτη του κόσμου, για διαφορετικούς όμως λόγους.
Στο Σουρινάμ, το μικρότερο και άγνωστο σε πολλούς κράτος της Λατινικής Αμερικής, σήμερα γιορτάζουν την ημέρα της ανεξαρτησίας από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες το 1975. 


Στο Περού γιορτάζεται η ίδρυση της πόλης Moquegua, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, από τους Ισπανούς κατακτητές, σαν σήμερα το 1541.
Στην Αϊτή, την πολύπαθη αυτή χώρα της Καραϊβικής σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα του Θερισμού (Mangé Yam), οπότε καθαγιάζουν τη νέα σοδειά τιμώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια της ζωής.
 Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη η σημερινή ημέρα είναι γνωστή ως Ημέρα Εκκένωσης, καθώς σαν σήμερα αποχώρησαν από το αμερικανικό έδαφος και οι τελευταίοι Bρετανοί στρατιώτες από το Μανχάταν το 1783.
Επίσης, η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η σημερινή ημέρα επιλέχτηκε ως φόρος τιμής στη δολοφονία των τριών αδελφών Mirabal, της Minerva, της Patria και της Maria Teresa, πολιτικών ακτιβιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες δολοφονήθηκαν σαν σήμερα το 1960 από το τότε δικτατορικό καθεστώς του Rafael Trujillo, γεγονός που όμως επιτάχυνε την πτώση του δικτάτορα οδηγώντας στη δολοφονία του έξι μήνες αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου