1 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου. Καλό μήνα σε όλους! Η σημερινή ημέρα είναι γεμάτη από επετείους σε όλο τον κόσμο.
Η σημερινή ημέρα είναι εθνική εορτή για τη Ρουμανία και ονομάζεται Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης (Ziua Marii Uniri), καθώς σαν σήμερα, το 1918, υπογράφηκε στην Alba Iulia η ενοποίηση της Τρανσυλβανίας και η ένωση των επαρχιών της Βεσσαραβίας και της Μπουκοβίνα δημιουργώντας το κράτος της Μεγάλης Ρουμανίας. Σήμερα ωστόσο, τα σύνορα της Ρουμανίας είναι πολύ μικρότερα από αυτά του 1918, καθώς σημαντική υπήρξε η απώλεια εδαφών κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.
Ήδη με τη συμφωνία Μολότοφ - Ρίμπεντροπ το 1940, η Σοβιετική Ένωση προσάρτησε τις επαρχίες της Βεσσαραβίας και ένα τμήμα της Μπουκοβίνα. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εδαφών ανήκουν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και ένα μικρότερο τμήμα ανήκει στην Ουκρανία. Επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου, μικρότερα εδαφικά τμήματα παραχωρήθηκαν στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 υπήρξε μια στροφή των Ρουμάνων στους δικούς τους λαϊκούς, μεγαλοϊδεατικούς μύθους κι έτσι καθιέρωσαν τη σημερινή ημέρα ως εθνική γιορτή με στρατιωτικές παρελάσεις, παρότι υποκρύπτει έναν λανθάνοντα εθνικισμό.
Στην Πορτογαλία τιμούν την Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας. Αν και μεγάλη δύναμη την εποχή της Αναγέννησης με τα πλοία της να διασχίζουν τις θάλασσες και πολλές αποικίες σε όλο τον κόσμο, μία κρίση στη διαδοχή του θρόνου το 1580 οδήγησε στην επικράτηση του Ισπανού βασιλιά Φίλιππου ΙΙ και τη δημιουργία μιας δυναστικής ένωσης των δύο κρατών της Ιβηρικής χερσονήσου, που ονομάστηκε Ιβηρική Ένωση, η οποία κράτησε μέχρι το 1640. Τη χρονιά αυτή, στις 1 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η πορτογαλική επανάσταση που οδήγησε σε πόλεμο με την Ισπανία και τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 1668.
Στην Κόστα Ρίκα, ένα από τα πιο ήσυχα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, τιμούν την Ημέρα Διάλυσης του Στρατού της χώρας (Día de la Abolición del Ejército) μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου σαν σήμερα το 1949. Η Κόστα Ρίκα είναι από τα λίγα κράτη στον κόσμο που δε διαθέτει ένοπλες δυνάμεις, αλλά περιορίζεται σε ένα μικρό σώμα για την επιβολή του νόμου, την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες δια-συνοριακές επιχειρήσεις.
 Στο αφρικάνικο κράτος του Τσαντ τιμούν τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 1990 με την επικράτηση του σημερινού προέδρου Idriss Déby, αρχηγού του Πατριωτικού Μετώπου Σωτηρίας. Η σημερινή ημέρα ονομάζεται Ημέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας.
Την Ημέρα της Δημοκρατίας γιορτάζουν σήμερα και στην Κεντροαφρικανή Δημοκρατία, τιμώντας τη δημιουργία του πρώτου αυτόνομου - στα πλαίσια της γαλλικής διοίκησης - δημοκρατικού κράτους στην περιοχή το 1958, γνωστού με την ονομασία Oubangui-Chari, δύο χρόνια πριν την ανεξαρτησία και μετονομασία της χώρας σε Κεντροαφρικανή Δημοκρατία.
Η σημερινή ημέρα όμως είναι και ημέρα συνειδητοποίησης για όλους. Ο ΟΗΕ έχει αιερώσει την πρώτη Δεκεμβρίου στον αγώνα κατά του AIDS, στην ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και τη σοβαρότητα της επιδημίας στις πραγματικές της όμως διαστάσεις, χωρίς ρατσισμό ή στρουθοκαμηλισμό, στην ανάγκη να καταπολεμήσουμε μία από τις μάστιγες που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου