1 Δεκεμβρίου 2011

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Ένα βήμα προς την ακόμα πιο ισότιμη αντιμετώπιση των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών έγινε αυτή τη βδομάδα στη Δανία με μια πρωτοποριακή, και για ορισμένους αμφιλεγόμενη, απόφαση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την εκκλησία της χώρας ώστε να μπορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια να τελούν θρησκευτικό γάμο. 

Το μόνο που απομένει είναι η ψήφιση της πρότασης και από το δανέζικο κοινοβούλιο, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τη στιγμή που συναινεί και η εκκλησία. Έτσι, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αυτό που για πολλές εκκλησίες και κοινωνίες μοιάζει αδιανόητο θα είναι μια πραγματικότητα στο μικρό αυτό σκανδιναβικό κράτος. 
Όπως δήλωσε ο Δανός Υπουργός εκκλησιαστικών θεμάτων και ισότητας, Manu Sareen, πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, «το πιο σημαντικό πράγμα που συνέβη στην Εκκλησία της Δανίας από τότε που η Εκκλησία επέτρεψε στις γυναίκες να χειροτονηθούν». Αλλά και ο επίσκοπος της Κοπεγχάγης, Peter Skov-Jakobsen, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι «οι περισσότεροι στην Εκκλησία της Δανίας είναι χαρούμενοι, γιατί υπάρχει επιτέλους μια πολιτική απόφαση ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθούμε».
Να σημειώσουμε ότι η Εκκλησία της Δανίας, που είναι γνωστή και ως «Εκκλησία του λαού» (Folkekirken), ακολουθεί το Λουθηρανικό δόγμα και αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή κρατικής εκκλησίας. Έχει ως επικεφαλής την βασίλισσα της χώρας, η οποία εκπροσωπείται από τον εκάστοτε υπουργό εκκλησιαστικών θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου