3 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΠΙΟ ΖΕΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Πόσον καιρό έχει να βρέξει στην ηπειρωτική Ελλάδα; Ο Νοέμβρης ήταν από τους λιγότερο βροχερούς μήνες που εγώ – στην ομολογουμένως όχι και τόσο μεγάλη εμπειρία μου – θυμάμαι, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες κατά τη διάρκεια της ημέρας – αν και δε θα έλεγα το ίδιο και για τις πρώτες πρωϊνές ώρες που το κρύο «τσιμπάει» λιγάκι. Η ΕΜΥ δεν έχει εκδώσει ακόμα τη μηνιαία έκθεσή της για τις μετεωρολογικές συνθήκες, έχουμε όμως κάποια στοιχεία από τον ξένο τύπο για τις καιρικές συνθήκες στη βόρεια Ευρώπη το μήνα που μας πέρασε. Τα συμπεράσματα είναι κοινά:
Ο Νοέμβρης του 2011 ήταν ένας από τους πιο ζεστούς και τους λιγότερο βροχερούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Στην Ιρλανδία ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 156 χρόνων για την πρωτεύουσα της χώρας σύμφωνα με την Met Eireann, την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιρλανδίας, ενώ κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν 2.3 με 3.4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή. Παράλληλα, σε επίπεδα πάνω από το κανονικό κυμάνθηκε η ηλιοφάνεια στα βόρεια της χώρας, αλλά και οι βροχοπτώσεις στα νότια και τα δυτικά τμήματα.
Σύμφωνα με το φινλανδικό Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο, ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων πενήντα ετών για τη χώρα και ακολούθησε τον όγδοο πιο ζεστό Οκτώβριο για το ίδιο διάστημα και το τέταρτο πιο ζεστό καλοκαίρι του τελευταίου αιώνα. Το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα οι θερμοκρασίες δεν κατέβηκαν κάτω από το μηδέν στις νότιες περιοχές της Φινλανδίας, με αποτέλεσμα να έχουν ανθίσει πολλά φυτά παρότι δεν είναι η εποχής τους. «Περπατούσα στο λιμάνι, όταν πρόσεξα ένα μικρό άνθος φραουλιάς και λίγα άγουρα μούρα. Δεν έχω δει ποτέ να ανθίζει φραουλιά τον Νοέμβριο», όπως δήλωσε σε φινλανδική εφημερίδα ο Timo Tuomala, έμπορος στο μικρό νησί Haapasaari.

Οι Νορβηγοί έζησαν τον πιο ζεστό Νοέμβριο των τελευταίων 111 ετών, για όσο διάστημα δηλαδή κρατάει αρχείο με δεδομένα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νησί Svinøy στα δυτικά της χώρας καταγράφηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των 9.8 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 4.1 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, ενώ στο χωριό Tafjord, επίσης στη δυτική Νορβηγία, τον Νοέμβριο καταγράφηκε θερμοκρασία 18.8 βαθμών Κελσίου. Να σημειωθεί δε ότι, σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες, αυτό που προσδιορίζει το Νορβηγικό καλοκαίρι είναι ότι η μέση θερμοκρασία ξεπερνάει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Όμως και το 2011 συνολικά ήταν μια αρκετά ζεστή χρονιά για τη χώρα, με τη μέση θερμοκρασία μέχρι σήμερα να υπερβαίνει τις φυσιολογικές τιμές κατά 1.7 βαθμούς. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση και τον Δεκέμβριο, τότε το 2011 θα είναι η τρίτη ή η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά για τη Νορβηγία από το 1900.
Στη Σουηδία που έζησε και αυτή έναν πραγματικά ζεστό Νοέμβριο, μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένονται τα πρώτα χιόνια στα βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ οι νότιες περιοχές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να δουν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της χώρας.
Στην Γερμανία έζησαν τον πιο ξηρό Νοέμβριο των τελευταίων 130 χρόνων, όσο δηλαδή υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία. Το ύψος των βροχοπτώσεων φέτος κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μόλις στα τρία λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι φυσιολογικές τιμές ανέρχονται στα 66 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αντίστοιχα, το 2011 είναι μέχρι στιγμής η πιο ξηρή χρονιά των τελευταίων ενενήντα ετών και για την Ελβετία. Οι ιδιοκτήτες των πολυτελών χιονοδρομικών κέντρων στις Άλπεις είναι απεγνωσμένοι καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει πέσει ούτε μία νιφάδα χιονιού μέχρι σήμερα ή οι λίγες που έπεσαν δεν κράτησαν. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα θέρετρο στην πόλη του Νταβός στα τέλη Νοεμβρίου λειτουργούσαν μόνο οι εφτά από τις πενήντα πίστες και αυτές με τη βοήθεια των μηχανών χιονιού.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν χρόνια τώρα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από την παρατεταμένη ζέστη μέχρι το υπερβολικό κρύο, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. Κάθε χρονιά όλο και κάποιο στατιστικό μετεωρολογικό δεδομένο ανακοινώνεται ότι σπάει κάποιο ρεκόρ. Τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου