20 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011. Να πούμε κατ’ αρχήν χρόνια πολλά στην πολύ δημοφιλή Ελληνίδα τραγουδίστρια Άννα Βίσση που σήμερα κλείνει τα πενήντα τέσσερα και να της ευχηθούμε να τα εκατοστίσει. Αν και δεν πιστεύω ότι είμαστε όσο γράφει η ταυτότητά μας αλλά όσο αισθανόμαστε μέσα μας, καλό θα ήταν ωστόσο να ανανεώσει λίγο η Άννα την γκάμα των τραγουδιών της και να μην τραγουδάει στα πενήντα τέσσερα στίχους παρόμοιους με αυτούς που τραγουδούσε όταν ήταν τριάντα τεσσάρων.
Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία για τη σημερινή ημέρα στον κόσμο.

Η πρώην πορτογαλική αποικία του Μακάο αποτελεί, όπως και το Χονγκ Κονγκ, ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας 500.000 περίπου κατοίκων με αυτόνομο κοινοβούλιο, ελεγχόμενο όμως από το κινεζικό κράτος. Η συμφωνία παραχώρησης της περιοχής από την πορτογαλική διοίκηση στην κινεζική ως περιφέρεις ειδικού καθεστώτος υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 1987 και υλοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1999. Αυτή η επέτειος εορτάζεται σήμερα στο Μακάο με γιορτές και – τι άλλο; – πυροτεχνήματα.

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 20η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα κίνητρο-πρόσκληση προς τα κράτη να συνεργαστούν για την εξάλειψη της φτώχειας και των παγκόσμιων ανισοτήτων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε έχει θεσπιστεί το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης το 2002, για την εξάλειψη της φτώχεια και την ανθρωπιστική και κοινωνική ανάπτυξη των αναπτυσσομένων κρατών και ειδικότερα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Η αλληλεγγύη των λαών είναι ένα πολύ υψηλό ιδανικό, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες μοιάζει να έχουν ξεχάσει σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η «τιμωρία των απείθαρχων» βασισμένη σε ασυνάρτητες, ηθικολογικές προσεγγίσεις της οικονομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αγνοούν ότι ειδικά στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή όπου όλα αλληλεξαρτώνται, η λέξη κλειδί είναι η λέξη «αλληλεγγύη» και όχι η «τιμωρία». Όπως σημειώνει στο φετινό μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, «σε έναν κόσμο κοινών προκλήσεων, κανένας λαός δεν μπορεί να πετύχει μόνος του, αλλά δουλεύοντας μαζί για κοινή αιτία μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο ασφαλές και με περισσότερη ευημερία μέλλον για όλους. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι το θεμέλιο των παγκόσμιων λύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου