22 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011.
Στο Βιετνάμ, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων προς τιμή της επετείου ιδρύσεως του σύγχρονου στρατού της χώρας. Έχω αμφιβολίες κατά πόσο το όραμα του Καρλ Μαρξ συσχέτιζε τη δημιουργία μιας αταξικής κοινωνίας με την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ωστόσο η στενή διασύνδεση πολιτείας και στρατού αποτελεί κοινό τόπο στα εναπομείναντα κομμουνιστικά κράτη παγκοσμίως.
Παραμένουμε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και πηγαίνουμε μέχρι την Ινδονησία.
Εκεί, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας, που στην τοπική γλώσσα ονομάζεται Hari Ibu. Η επιλογή της 22ας Δεκεμβρίου έγινε προς τιμή της συγκρότησης του πρώτου Ινδονησιακού Γυναικείου Κογκρέσου  από τις 22 έως τις 25 Δεκεμβρίου 1928 στην πόλη Yogyakarta, το οποίο διεκδίκησε σειρά αιτημάτων για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ινδονησιακή κοινωνία. Μεταξύ αυτών ήταν η προώθηση της πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση, η καλύτερη πληροφόρηση των γυναικών για τα θέματα του γάμου και για τα δικαιώματά τους στο διαζύγιο. Αρχικά η γιορτή ήθελε να τιμήσει τις γυναίκες αγωνίστριες, αυτές που αναδεικνύουν τη γυναικεία αξιοπρέπεια αγωνιζόμενες για ανεξαρτησία και ενότητα. Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, το νόημα της ημέρας έχει επεκταθεί στην απόδοση τιμών σε όλες τις γυναίκες ως μανάδες. Άλλωστε, σύμφωνα με μια ινδονησιακή παροιμία "ο παράδεισος βρίσκεται στα πόδια της μητέρας".
Ειρωνική είναι η σημερινή ημέρα για τη Ζιμπάμπουε. Η 22α Δεκεμβρίου ονομάζεται Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Σαν σήμερα το 1987 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο κυριότερων κομμάτων της χώρας, το ZANU και το ZAPU, που αντιπροσώπευαν τις δύο κυριότερες φυλές και τα οποία βρίσκονταν σε διαρκείς συγκρούσεις ήδη από την ανεξαρτησία της χώρας το 1980. Θα ήταν αστείο να υπέθετε κανείς ότι σήμερα η εθνική ενότητα υφίσταται στα αλήθεια στη φτωχή αυτή αφρικανική χώρα, όπου ο "αιώνιος πρόεδρος" και καταπατητής θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρόμπερτ Μουγκάμπε αναγκάστηκε μόλις το 2008 να συγκυβερνήσει με τον πολιτικό του αντίπαλο Μόργκαν Τσβανγκιράι υπό την πίεση και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας στα πλαίσια ενός πολιτικού παιχνιδιού που ακομα συνεχίζεται σε βάρος των απλών πολιτών της χώρα που συνεχίζουν να υποφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου